Zid od betona i žice uz Koranu, visok dva metra

04.06.2021.

16:52

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Zid oko hotela uz Koranu

Zid oko hotela uz Koranu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na obali rijeke Korane u samom središtu grada, nedaleko od gradskog kupališta ovih dana niče betonski zid. Dio je to projekta izgradnje hotela na tom dijelu uz rijeku. Investitor gradi zid kako bi objekt štitio od poplava, a građani okupljeni u inicijativu "Spasimo Koranu" tome se oštro protive.

Pokušaj gradnje zida uz koransko kupalište neslavno je propao prije točno dvije godine. Građani okupljeni u inicijativu "Spasimo Koranu" prikupili su tada gotovo 10.000 potpisa protiv zida.

No, samo dan poslije lokalnih izbora; slučajno ili namjerno - investitor je krenuo opet.

- Meni osobno se ne sviđa, ja bih ipak htjela da je to otvoreno. Protiv zida sam svakako. Ako će graditi hotel, mora se zaštiti, nama kupačima neće smetati. Je li grad ovo dopustio? Građani se bune, a grad je dopustio, neka su od mišljenja građana.

Grad je to dopustio kada je odlučio zemljište nekadašnjeg hotela Korana prodati karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. Bilo je to 2013. godine. Nakon te odluke u gradu uglavnom peru ruke. Nakon što je investitor tužio grad i dobio presudu, uspio je ishoditi građevinsku dozvolu i za gradnju spornog zida.

- Ni ja osobno ni nitko iz nadležnog odjela ne smije i ne možemo učiniti ništa što u bilo kakvoj situaciji može nanijeti štetu gradskom proračunu, znači ovdje se radi o pravnom odnosu gdje mi kao grad jednostavno moramo poštivati zakonske propise, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

I tako privatni poduzetnik ima sva zakonska prava na gradnju hotela kakvog si je zamislio.

- Investitor projekta Nikola Hanžel nije želio u kameru komentirati početak gradnje obrambenog zida od poplava ovdje na rijeci Korani. Tek nam je kratko u telefonskom razgovoru poručio da sve što radi radi u skladu sa zakonom te da će zid biti, citiram, prekrasan, kaže novinarka HRT-a Tanja Kuturovac.

Izgradnja zida oko budućeh hotela uz Koranu

Izgradnja zida oko budućeh hotela uz Koranu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Građanska incijativa "Spasimo Koranu" smatra da grad nije dovoljno učinio kako bi spriječio gradnju zida. Nitko nije ni obavješten o početku radova.

- Ne vidim kako može bit lijepi zid na ovoj lokaciji, koja je svrha svega toga. Ja se investitorom uopće ne želim baviti, niti itko iz građanske incijative, on može imati namjere kakve god hoće, na institucijama je da zaštite gradski interes, institucije su zakazale, smatra Marin Bakić iz inicijative "Spasimo Koranu".

I sada će Karlovčani dobiti zid. Dugačak 195 metara, visok dva metra, od betona i žice. Nakon toga na istoj lokaciji slijedi gradnja hotela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!