19:14 / 07.01.2021.

Autor: Ana Bralić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Mrlja na obnovi tvrđave svetog Ivana u Šibeniku

-

-

Foto: - / -

Obnova tvrđave svetog Ivana sufinancira se europskim novcem, radovi bi trebali završiti potkraj godine, no mrlju na 50 milijuna kuna vrijedan projekt bacio je sudski postupak - autori projekta tužili su Grad Šibenik zbog povrede autorskih prava.

Obnova tvrđave svetog Ivana, treće i posljednje neobnovljene šibenske kopnene utvrde, najveći je projekt obnove spomeničke baštine u Hrvatskoj.

Sufinancira se europskim novcem, radovi bi trebali završiti potkraj godine, no mrlju na 50 milijuna kuna vrijedan projekt bacio je sudski postupak - autori projekta tužili su Grad Šibenik zbog povrede autorskih prava.

Zahvaljujući europskom novcu, otkrivena su i nova poglavlja u životu najveće šibenske kopnene utvrde.

- Mislili smo da se može dosta toga pronaći, ali ono što se pronašlo nadmašilo sva očekivanja, kaže Josip Pavić iz Odjel za kulturno-povijesnu baštinu, JU Tvrđava kulture Šibenik.

Dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta napominje da je zbog toga, u skladu sa zahtjevima samih konzervatora, projekt korigiran.

- Nešto se malo i pauziralo i preprojektiralo, kaže Mileta.

A preprojektiranje je velebni projekt stajalo sudske tužbe. Trebalo ga je uskladiti s konzervatorskim smjernicama, zapelo je na projektantskom nadzoru pa su autori idejnog i glavnog projekta tužili Grad Šibenik zbog povrede autorskih prava. Rezultat - zabrana radova.

- Sud je prihvatio prijedlog tužitelja za određivanje privremene mjere daljnje povrede autorskih prava tužitelja... Tuženiku Gradu Šibeniku naloženo je zaustavljanje izvođenja radova po navedenom glavnom projektu i njegovim izmjenama, stoji u rješenju Trgovačkog suda u Splitu.

No, radovi,ipak, nisu stali: U konzultaciji s našim pravnim i građevinskim stručnjacima mi ne radimo ništa što nam je sud zabranio, ističe Mileta.

Rješenje splitskog potvrdio je i Visoki trgovački sud. Grad uzvraća žalbom, parnični postupak traje. Pitanje je hoće li se odraziti na tijek obnove tvrđave.

- Mi tu, naravno, balansiramo u okviru zakonskih mogućnosti, između zakona o autorskom djelu, javne nabave, zakona o obveznim odnosima, pravila same EU o dodjeli sredstava i zasad dosta dobro to radimo, zaključuje dogradonačelnik Mileta.

Na nekoliko naših upita o slučaju, nismo dobili odgovor autora projekta. Gradska uprava, pak, ima samo jedan cilj - do kraja godine završiti obnovu tvrđave kako bi se mogla povući osigurana europska sredstva. Uz turističke sadržaje, predviđen je i inovativni edukacijski.

- Mislim da će sadržaj, koji će definitivno Šibenik pozicionirati kao jedan od najvažnijih centara u Hrvatskoj za razvoj kulturnih i kreativnih industrija, biti upravo edukativni kampus i svi njegovi programi, najavljuje ravnateljica JU Tvrđava kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić.

Jedinstveni je to sadržaj na nekom kulturno-povijesnom spomeniku u Hrvatskoj, pa će i posljednja šibenska neobnovljena kopnena tvrđava, kad radovi završe, stati uz bok svetom Mihovilu i Baroneu - utvrdama koje su u Europi već prepoznate kao najbolji primjeri obnove spomeničke baštine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!