MSU: Izložba posvećena Većeslavu Holjevcu

15.04.2021.

10:51

Autor: Hina

"Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963."

"Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963."

Foto: MSU / HRT

Muzej suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu 20. travnja otvara izložbu "Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963. : Urbanistička vizija i arhitektonski dosezi.

Priređena u povodu obilježavanja 50 godina od smrti zagrebačkog gradonačelnika Većeslava Holjevca, 1970. godine, izložba predstavlja Holjevčeve doprinose od 1952. do 1963., kroz prikaz tri ključna urbanistička dokumenta.


Uz pedesetu obljetnicu njegove smrti simbolično donosi i 50 tematski odabranih reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja građenih, projektiranih ili planiranih u tom razdoblju, koji su i danas značajni u kontekstu graditeljske i kulturne baštine Zagreba.


- Cilj izložbe je i prezentirati i odabrane biografske podatke o Većeslavu Holjevcu koji je u javnosti najpoznatiji po funkciji gradonačelnika Zagreba, ali je obnašao i niz značajnih i zanimljivih vojnih i političkih odnosno rukovodećih funkcija koje su manje poznate, ističe se u najavi MSU-a.


Izložit će se građa iz obiteljske arhive Tatjane Holjevac, Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja grada Zagreba, Muzeja arhitekture HAZU.


Javnosti će se predočiti i urbanistički dokumenti, publikacije i filmovi te fotografije reprezentativnih primjera urbanističko-arhitektonskih ostvarenja Zagreba i memorabilije Većeslava Holjevca, iz Državne geodetske uprave, Državnog arhiva u Zagrebu, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Jadran filma i Zagreb filma.


Urbanističko-arhitektonsko istraživanje o Zagrebu Većeslava Holjevca proveo je arhitekt Ivan Mlinar, a biografsko povjesničar Hrvoje Klasić.


Izložba će biti postavljena u MSU galeriji do 20. svibnja.

"Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963."

"Zagreb Većeslava Holjevca od 1952. do 1963."

Foto: MSU / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!