Muzej Sinjske alke ne ostavlja ravnodušnim nikoga

07.07.2022.

14:51

Autor: Magdalena Šipić/M.M./Studio 4/IMS/HTV/HRT

Muzej Sinjske alke ne ostavlja ravnodušnim nikoga

Muzej Sinjske alke ne ostavlja ravnodušnim nikoga

Foto: Studio 4 / HTV/HRT

Točno mjesec dana dijeli nas od 307. Sinjske alke. Pripreme za tu u svijetu jedinstvenu vitešku igru sve su intenzivnije, a nema predaha ni u Muzeju Sinjske alke. Posjetitelji su se nakon pandemijskog razdoblja vratili na velika vrata pa bi ova godina za tu ustanovu mogla biti najbolja od njezina otvorenja 2015.

Od povorke, odora i opreme do pravila i povijesti viteške igre te interaktivne animirane bitke. Muzej Sinjske alke ravnodušnim ne ostavlja - baš nikoga!

- Muzej mi je preporučio ujak - inače alkarski momak. A Sinjsku alku uživo sam gledao više puta i ovo je za mene uistinu poseban doživljaj, rekao je Philip iz Njemačke.

- Ovo je nevjerojatno kako nam se sviđa. Super ste napravili da je sve lijepo i samo nastavite ovako radit, istaknula je Ana Zovko, Sjedinjene Američke Države.

I hoće! Osobito nakon dvije mršave pandemijske godine. A ova bi mogla biti i bolja od rekordne 2019.

- Četvrti, peti i šesti mjesec, svaki dan su bile gužve, imali smo dnevno i 200-tinjak djece iz cijele Hrvatske, ali imali smo i grupe stranih turista, rekao je Boris Filipović Grčić, voditelj Muzeja Sinjske alke.

Smješten u tri velika prostora na dvije etaže, muzej je gotovo savršen spoj suvremenosti i tradicije. A za razliku od Alke, dostupan je - cijele godine.

- Ako niste bili prisutni na trkalištu možete kroz muzej to pratiti. Naravno muzej to malo drukčije prikazuje, ali Alka kao Alka, najbolje bi bilo doći uživo i vidjeti što to Alka znači nama i općenito ljudima u cijeloj Hrvatskoj, istaknuo je Tomislav Barhanović, kustos Muzeja Sinjske alke.

I zašto je od svih viteških igara na svijetu baš ona još 2010. zavrijedila i službeno priznanje za promicanje kulturnih vrijednosti.

- Naša Sinjska alka uistinu je jedinstvena, to dokazuje najviše reprezentativna lista UNESCO-a i mislim da ćemo u budućnosti samo napredovati jer naše materijalne kulturne baštine nikad dosta, rekla je Monika Vrgoč, direktorica TZ-a Sinja.

Višestoljetna tradicija i bogata povijest temelji su na kojima Sinj izrasta u sve prepoznatljivije turističko odredište. Osobito omiljeno Nijemcima, Talijanima i Francuzima, ali i Poljacima, Amerikancima te Australcima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!