Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu obilježava deset godina postojanja

25.09.2022.

12:43

Autor: Marijana Kranjec/T.D./Dnevnik u podne/HRT

Muzej u Pakracu

Muzej u Pakracu

Foto: Dnevnik / HRT

Već deset godina u Pakracu djeluje Muzej vojne i ratne povijesti koji ne čuva samo uspomenu na dane Domovinskog rata u tome kraju. Prvotna zbirka vojno-policijskih predmeta danas je i vremenski i zemljopisno proširena, a obljetnicu osnivanja Muzej je obilježio danom otvorenih vrata. 


Od "Dolaska Hrvata na more", preko Zrinskih i Frankopana, do modernih hrvatskih vojnika. Sve to možete upoznati u ovom pakračkom muzeju, gdje ipak posebno mjesto imaju ovakvi eksponati. 

- Dio rakete VBR-a koji se nalazio u jednom zidu pakračke kuće, na tisuće granata je padalo na grad Pakrac tijekom Domovinskog rata. Jedan dio je sačuvan ovdje u muzeju, rekao je Josip Buljan, volonter Muzeja vojne i ratne povijesti Pakrac.

A za bogatu zbirku mahom darovanih predmeta zaslužan je ovaj zaljubljenik u povijest i borilačke vještine, koji ju je najprije držao u svome klubu. Od jedne sobe, u 10 je godina stigao do cijele zgrade. 

- Da nije bilo grada Pakraca svega ovoga ne bi bilo. Ja sam samo uspio to sakupiti, ali grad je omogućio da ovo sve stavimo na jedno mjesto, naglasio je Mario Tušek, voditelj Muzeja.  

Skromno objašnjava da se samofinanciraju i sve rade volonterski, a najsretniji su što su im sve češći gosti učenici na ekskurzijama. Na godinu imaju i do 9 tisuća posjetitelja. 

I bolje je da ratne igre novi naraštaji vide samo na računalima, a da istodobno uče od onih koji su rat prošli. To su ovaj put mogli i razgledajući opremu i oklopno vozilo specijalne policije. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!