Za zaštitu kvarnerskih supova projekt od 2,16 mil. eura

03.09.2022.

23:59

Autor: Ivana Perić/T.D./Dnevnik/HRT

Bjeloglavi supovi

Bjeloglavi supovi

Foto: Dnevnik / HRT

Na području kvarnerskih otoka obitava 120 jedinki bjeloglavog supa, a još nekoliko ih je na obroncima Učke. Kako bi se zaštitili, na Međunarodni dan strvinara na otoku Cresu predstavljen je novi projekt kojem je glavni cilj upravo očuvanje te ugrožene vrste.


Valun, Draga, Karlo - samo su neki od supova spašenih u oporavilištu u Belom. Trenutačno ih se oporavlja 11 i vrlo brzo i oni će raširiti krila na kvarnerskom nebu. To im je posljednjih godina najdraži dom, jer jedino ovdje su odlučili sviti svoja gnijezda.

- Nama je oporavilište važno zato što je još jedino kvarnerska populacija bjeloglavog supa ta koja se gnijezdi u Hrvatskoj i specifična je po tome što se gnijezde iznad mora. Često se događa da prvi letovi mladih ptića završe u moru i to su najčešće spašene ptice jer one više ne mogu poletjeti, rekla je Irena Jurić, ravnateljica JU-a Priroda.

No, to je tek dio problema. Tu je i nedostatak hrane, ometanje gniježđenja, trovanje. Stoga su projekti poput LIFE suporta itekako važni za očuvanje ove ugrožene ptice, inače najvećeg strvinara u Hrvatskoj s rasponom krila od gotovo do tri metra. Europski projekt je vrijedan 2,16 milijuna eura.

- Projekt se tiče zaštite bjeloglavih supova i njihovih staništa, smanjivanja prijetnje za njihovo postojanje na ovom području, istaknuo je Tomislav Hudina, Udruga BIOM.

Vodeći partner na projektu je Udruga BIOM uz brojne partnere.

- Želimo smanjiti trovanje do kojeg dolazi jer ovčari trpe velike štete od čagljeva i da bi ih smanjili nenamjerno stradavaju supovi od tog otrova, rekla je Karla Škorjanc, Poljoprivredna zadruga, otok Krk.

Međunarodni dan strvinara tradicionalno se organizira prve subote u rujnu, a cilj mu je upoznati javnost s ulogom ptica strvinara u prirodi te važnošću njihove zaštite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!