Na Čvarakfest u Karanac dolazi se dobro jesti

28.11.2021.

07:00

Autor: Hrvoje Šimunović/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Čvarakfest

Čvarakfest

Foto: Dnevnik / HRT

Delikatesne zalogaje pripremljene po izvornoj recepturi zovu i baranjskim tartufima. Riječ je o čvarcima koji imaju svoj najslasniji i najmasniji festival u Karancu. Organizatori Čvarakfesta poručuju da za sve postoji rješenje, pa tako i za izazove vremena u kojemu živimo, a ono glasi - veselo društvo i dobra hrana.

Na Čvarakfest u Karanac dolazi se dobro jesti, malo popiti i puno pričati. A kažu nam domaćini, treba znati i dobro miješati.

Ponosni Baranjci svakome su gostu spremni naglasiti razliku između slavonskih i čvaraka kako ih spravljaju u Karancu.

Karanački čvarak je dugačak i tanak, a oni rade onako na kocku šećera. Kod nas se ovako radilo od prije pa i sada nekako. Kod nas se kaže, rekao sam to već sto puta, ako ćeš jest čvarak jedi čvarak, a ne lješnjak, kaže organizator Vladimir Škrobo, iz udruge Čuvari starih zanata u Karancu.

Kako su vrući čvarci dolazili na štandove, tako su brzo i nestajali. A kako i ne bi kada je poznato da i ta delikatesa može biti dijelom uravnotežene prehrane.

U baranjskoj je gastronomiji uz meso podjednako zastupljena i riba pa je osim u fiš-paprikašu i na rašljama šaran završio i u čvarcima.

- Okrene se u brašno s paprikom i u vrelo ulje se ispeče, ništa drugo. Prelije se s bijelim lukom, objasnio je Arpad Šipec iz Suza.

Za organizatore i turističke djelatnike dvojbe nema; jesen je u Baranji najljepše godišnje doba.

- Dobro je što je ova manifestacija prepoznata u cijeloj Hrvatskoj tako da, evo, danas imamo nekoliko autobusa iz sjeverne Hrvatske, čak i iz Istre i Opatije. Zadovoljni smo, kaže direktor Turističke zajednice Baranje Matej Perkušić.

A ondje gdje je dobro društvo, bolje se i jede; poručuju veseli Baranjci dok goste pozivaju da im se za stol vrate i dogodine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!