Senzacija s Visa: Na dnu mora pronađen "Nostalgični Moe"

25.07.2021.

20:44

Autor: Franka Jović Tonkli/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Pronađen "Nostalgični Moe"

Pronađen "Nostalgični Moe"

Foto: Stefan Pape / Privatna snimka

Iz podmorja između otoka Visa i Korčule stiže nam prava senzacija - gotovo osam desetljeća otkad je posljednji put viđen, pronađen je "Nostalgični Moe". Riječ je o borbenom zrakoplovu tipa B24, još jednom američkom bombarderu potonulom u Jadranu nedaleko od Visa u Drugom svjetskom ratu.

Galerija
Pronađen "Nostalgični Moe", Foto: Franka Jović Tonkli/HRT
Pronađen "Nostalgični Moe", Foto: Franka Jović Tonkli/HRTPronađen "Nostalgični Moe", Foto: Franka Jović Tonkli/HRTPronađen "Nostalgični Moe", Foto: Franka Jović Tonkli/HRT

Sidney L. Ruff Junior bio je pilot jedinog do sad oko Visa pronađenog bombardera s muškim imenom. No ni "momak Moe", nije imao sreće - našao se na morskom dnu s mnogim "letećim curama"

- Tako da je on u klasičnom stanju jednoga bombardera B24 jer oni su u pravilu, prilikom slijetanja na more, ako je slijetanje bilo kontrolirano od strane pilota ili kopilota, imali puknuće i rotiranje glavnih kila, govori Lorenz Marović, Ronilački centar Manta – Komiža.

Gotovo sve ih je pronašla ronilačka obitelj Marović, uz pomoć vrsnih dubinskih ronilaca iz Njemačke. 

- Tko više broji. Rekao bih 10. Evo još jedan B24, oko Visa, a nadam se ne zadnji, govori Andi Marović iz Ronilačkog centra Manta i dodaje kako je to bila dojava ribara kao i uvijek. Našli su avion sa sonarom, zaronili i identificirali.

Da je riječ o Nostalgičnom Mou potvrdili su američki vojni kustosi i domaći stručnjaci. 

Probuđen je nakon 77 godina, leži na 93 metra dubine, krila su mu još vidljiva, repa nema. Posljednji je put viđen u kolovozu '44-te iznad jezera Balaton u Mađarskoj. Imao je, pokazuju crtice na trupu, do tada više od 40 borbenih akcija.

- Najavljujem da će ih biti još, po novoj knjizi gospodina Danijela Frke, koja ima upravo takav naziv kao i ovaj otok, a to je Zadnja nada, Last hope jer je on bio zadnja nada svima koji su u akciji bili oštećeni, da bi sletjeli na neko kopno i vratili se živi kući, rekao je Lorenz.

Četvorica se, nažalost, s ovog aviona nisu vratila živa. Poginuli u akciji, piše u detaljnom dokumentu sudbine njegove deveteročlane posade. 
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!