Na Hvaru muzej vinogradarstva

28.02.2023.

20:11

Autor: Ivica Đuzel/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Muzej vinogradarstva

Muzej vinogradarstva

Foto: HTV / HRT

U Pitvama pokraj Jelse na Hvaru otvoren je jedinstveni muzej vinogradarstva koji čuva tradiciju i bogato nasljeđe na nađem najsunčanijem otoku. Muzej je potpuno obnovljen i danas predstavljen javnosti.

Oduvijek se za otok Hvar govorilo da je metropola vina.

- Izložena je Vinogradarska zbirka koja sadrži tradicijske alate za obradu zemlje, za uzgoj loze, dakle rad u vinogradu i konobi, proizvodnju i čuvanje vina kao inventar, rekla je Marija Plenković, ravnateljica Muzeja općine Jelsa.

Novi Muzejski prostor u zgradi u Pitvama bivše škole iz 1904. priča o tradiciji vinogradarstva na našem sunčanom otoku.

- Znalo se koliko vina, koliko maslinovog ulja ili koliko litara lavandinog ulja je potrebno da bi se u školu poslalo malo dijete ili na fakultet. Danas su stvari malo drugačije, naglašava Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa.

Muzej će zasigurno pronaći svoje mjesto na turističkoj karti otoka.

- Naša vina su na jako dobrom glasu radimo ih na onaj stari težački način, a ovo je kuća i mjesto gdje ćemo moći to ispričati, rekao je Peronja.

- Ovaj identitetski projekt muzeja vinogradarstva sve nas je okupio, okupio nas je jer svako od nas u muzeju u zbirci u biti vidi korijene sebe i svojih obitelji, naglasio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!