Na Jarunu umjesto veslačke staze - livada

11.08.2021.

07:00

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Lopoči na Jarunu

Lopoči na Jarunu

Foto: Dnevnik / HRT

Zagrebačko jezero Jarun svakog srpnja i kolovoza muku muči s istim problemom. Lopoči i lokvanje prekriju pojedine dijelove jezera, što posebno otežava treninge veslačima. 

Svakog ljeta dijelovi Jaruna pretvore se u travnjak lopoča.

- To vam je otprilike kao da odete igrati košarku pa vam je teren pun vode i hoćete lupati loptom u vodu i ne možete. Tako je isto ovdje. Odete na vodu, puno je trave. Veslaš, pokušavaš, onda staneš, pa mičeš lopoč, pa opet kreneš, rekao je veslač Nikola Grbašić.

Taman što uhvate ritam, moraju stati čistiti. Među lopočima probijaju se i zlatna braća Sinković. 

- Uvjeti nisu normalni, posebno u ljetnom periodu kada lokvanji narastu i jednostavno prekriju jezero. Veslači ne mogu trenirati, moramo se iseliti iz Zagreba i idemo na Peruču i druga jezera, naglasio je predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Branimir Bašić.

Lopoči se tijekom dana uklanjaju s pomoću stroja, ali Jarunskom jezeru potrebno je razmuljivanje koje nije provedeno još od Univerzijade.

- Ovo što mi vršimo je nekakav privremeni način da se provedu aktivnosti koje su potrebne, dakle nekakva sportska natjecanja, treninzi, nekakve naše manifestacije i događanja koja imamo na vodenoj površini. Ali dugoročno rješenje je zapravo jedino to generalno čišćenje i razmuljivanje jezera Jarun, istaknuo je rukovoditelj RSC-a Jarun Kosta Kostanjević.

Da veslačke staze treba očistiti, smatra i zagrebački gradonačelnik.

- Imamo ove kratkoročne probleme, ali imamo i dugoročne koji se vuku poput mulja na jezeru Jarun i nekih drugih stvari koje se nisu sustavno rješavale godinama i već sam tada obećao da ćemo krajem kolovoza imati jedan sastanak na tu temu i početi to rješavati, poručio je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Lopoče smo zatekli i na plaži namijenjenoj osobama s invaliditetom, na kojoj nedostaju i kolica za ulazak u vodu.

- Na Jarunu imamo problema s tim masovnim okupljanjima, ali nažalost i s devastacijama koje se često događaju. Ovo što ste me pitali, netko je polomio kolica, ali u postupku smo javne nabave, tako da će biti uskoro nabavljena kao i još neki elementi na samoj plaži, dodao je rukovoditelj RSC-a Jarun.

I za veslače i za djelatnike Jaruna uklanjanje lopoča predstavlja Sizifov posao. Jer kada sve očiste, već idućeg jutra osvanu - novi lopoči.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!