Na Pašmanu različiti običaji za pokop najmilijih

02.11.2022.

17:11

Autor: Žana Ljuština/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Na Pašmanu različiti običaji za pokop najmilijih

Na Pašmanu različiti običaji za pokop najmilijih

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pronaći pogrebnike i ukopnike za zadarsko gradsko komunalno poduzeće već je duže vremena veliki problem. Natječaj je raspisan gotovo stalno, ali se čini da rijetki žele obavljati taj posao. Zanimljivo je da su se na otoku Pašmanu različito zadržali običaji. 

U Malom Pašmanu kada netko umre, mještani se organiziraju i sami obave posao. Srećko Bakija iz Malog Pašmana kaže da kada je pokapao oca i majku, grob su sami otvorili. Prisjeća se da su lijes nosili iz kuće u crkvu, pa nakon mise u grob. 

U velikoj većini malih otočnih mjesta taj se običaj zadržao. I don Mario Mršić, župnik Pašmana, Neviđana i Mrljana potvrdio je kako svaka obitelj dođe do svoga groba, sami ga otvore i pripreme za sprovod. Pojasnio je da se zapravo većina običaja zadržala iako dio posla sada obavljaju pogrebna poduzeća.

Antica Vukić s Pašmana prisjetila se kako je to nekad bilo i kazala da su ljudi sve sami radili i pravili bukete i vijence.

U mjestu Tkon, također na otoku Pašmanu, priča je nešto drukčija. Prije nešto više od dvije godine na mjesnom je groblju izgrađena mrtvačnica.

- Od tada pogrebe više ne obavljaju domaći ljudi, po principu „snađi se kako znaš”, već ukope i sve potrebno za te događaje radi privatno pogrebno poduzeće, rekao je Anđelo Palaškov, načelnik općine Tkon.

Marija Gluščević iz Tkona dodaje da je sve dobro organizirano i dobro funkcionira. Tu je pogrebno poduzeće pa se sve može dostojanstveno odraditi. 

Poznato je da umrijeti u Hrvatskoj nije jeftino. Na otoku, kao i sve ostalo još je i skuplje. Ivan Eškinja, vlasnik pogrebnog poduzeća, tvrdi da im u poslovanju cijenu diže jedino trajekt, a da su cijene ukopa u Tkonu ili bilo kojem mjestu na otoku i na kopnu jednake.

Barem je situacija s pogrebnicima i ukopnicima ondje bolja. Radne snage ima i nitko se ne žali na neugodan i stresan posao. Eškinja tako kaže da ima mogućnost nagrađivanja i da može dići plaću kada to može te da za sada nema problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!