Rajski Mljet nudi prekrasne plaže i ukusnu hranu

06.06.2023.

07:01

Autor: Sanda Dičak/Regionalni dnenvik/HRT/A.S.

Rajski Mljet nudi prekrasne plaže i ukusnu hranu

Rajski Mljet nudi prekrasne plaže i ukusnu hranu

Foto: HTV / HRT

Prekrasne plaže i ukusna hrana tek su mali dio raja na zemlji koji otoka Mljeta. 

Ovo je najbolje doba godine za posjet Mljetu. U uvali Blace plaža je Lemuni, ali potrebno je biti na oprezu. Zabranjeno je hodanje njezinim pješčanim dinama jer one su staništa zaštićenih biljaka. 

- Na pijescima rastu rijetke halofitne vrste. Tu nalazimo rijetke halofitne vrste, odnosno strogo zaštićene biljne vrste. Zbog degradacije obale ovakvih staništa je sve rjeđe tako da ih moramo zaštiti i očuvati što je više moguće, objasnila je Zrinka Sršen Raić, stručna suradnica u Nacionalnom parku Mljet.

- Ovo je mjesto sve više i više se posjećuje. Postotak od 99.9 posto će poštivati ovo, ali onaj jedan neće pa je on dovoljan da se nastavi šteta, rekao je Jakov Nodilo, šumar iz Nacionalnog parka Mljet.

Raj za obitelji s malom djecom


Ovo je raj za kupače. Posebno za obitelji s malom djecom jer je uvala plitka, a zaronite li otkriju se livade morske trave i jadranskog klobučića. 

- Volimo ovo mjesto. Za djecu je savršeno! Na internetu smo otkrili najljepše plaže, tražila sam pijesak, kazala je Veronika, gošća iz Češke.

Restoran Kod Ante, koji pripada OPG-u Ante Dabelić, ugledni engleski časopis Guardian uvrstio je među 35 najboljih restorana svijeta. Njihova tjestenina s jastogom ono je što se hvali. Uz ribarstvo, imaju i vrt iz kojega sve blago otoka dolazi na njihov stol. Mnogo je tu vrsta rajčice, paprike, patlidžani, luk, češnjak, dinje, lubenice, jagode, sve je to već posađeno. Beru se prvi plodovi.

- S ribarenjem, s vrtom, s uljem, sutra možda ako me muž bude htio podržati želim tu imati koze. Znači sutra sa svojim kozjim sirom možemo sve imati, ne treba ništa drugo, izjavila je Ana Dabelić Kralj, domaćica OPG Ante Dabelić.

Plaža Saplunara sasvim je lijepo mjesto da bi se proveo ostatak dana. Tu su i jedrilice koje otkrivaju otok s morske strane. A što se tek vidi ispod morske površine? Ronioci uživaju u bojama zaštićenog podmorja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!