Na šibenskoj tvrđavi osvanut će turski šator

13.04.2021.

07:00

Autor: Petar Mikuličin/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Revitalizirana tvrđava trebala bi biti otvorena 29. rujna

Revitalizirana tvrđava trebala bi biti otvorena 29. rujna

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Na šibenskoj tvrđavi svetog Ivana potpisan je ugovor za izradu turskog šatora. On će na revitaliziranoj tvrđavi prezentirati osmansku kulturu iz doba gradnje tvrđave u 17. stoljeću.

Ono što Osmanlijama nije pošlo za rukom 1647., kada su Šibenčani zaustavili njihove napade, "uspjelo" im je 374 godine kasnije. Turski šator bit će postavljen na tvrđavi svetog Ivana!


- Turski šator je samo ono što će dočarati priču iz Kandijskog rata za Šibenik, rekao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.


U tom je ratu više od 20 tisuća vojnika Osmanskoga carstva napadalo Šibenik. Postavljanjem 'Yurte' bit će prezentirana kultura tadašnjih osvajača.


- Radi se o konstrukciji od 100 metara kvadratnih. Unutra će imati jedan ugostiteljski objekt, gdje će svi moći doći popiti kavu u jednom posebnom okruženju. Tu će biti i razni ćilimi, tu će biti specifično posuđe iz tog razdoblja, a ispred samog yurta će još postojati terasa od 100 metara kvadratnih, rekla je zamjenica voditelja projekta Maja Čeko.

Iskusit će Šibenčani tursku kuhinju i isprobavati autentičnu odjeću iz tog razdoblja u prostoru, koji će biti prilagođen organizaciji kulturno-edukativnih sadržaja.


- Tako da će sigurno posjetitelji imati dosta sadržaja na tvrđavi svetog Ivana, rekla je Maja Čeko.


'Yurtu' za tvrđavu svetog Ivana izradit će tvrtka specijalizirana za izradu šatora i proizvodnju tkanina.


- Ovo je za nas veliki izazov, a mi u firmi volimo inovativne izazove, poručio je Tomislav Pokrajčić, direktor tvrtke Jel-Tom.


Turski šator imat će i mogućnost demontaže, a vrijedan je 591.000 kuna. Bit će izrađen za tri mjeseca, dok bi revitalizirana tvrđava trebala ponovno biti otvorena za posjetitelje 29. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!