Na sljemenskom tornju otvoren dugo očekivan vidikovac

07.05.2023.

21:05

Autor: Ante Raić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Sljemenski toranj

Sljemenski toranj

Foto: HTV / HRT

Zagreb je dobio novu atrakciju - na sljemenskom tornju otvoren je vidikovac koji su Zagrepčani čekali desetljećima. Nalazi se na 1118 metara nadmorske visine, odnosno 81 metar iznad tla. Građanima je dostupna otvorena terasa, a u planu je i uređenje zatvorene terase te prostora za održavanje raznih događaja. 

Pogled na Zagreb i Hrvatsko zagorje bolji nego ikad. Posjetitelji oduševljeni.

- Ovdje je super i pogled je jako lijep, ali najviše mi se svidjelo kad sam se vozila u gondoli, rekla je Bela Galeković.

- Malo je strah od visine, ali nije prevelik. Oduvijek su me zanimali ti odašiljači pa me ovo sad baš dojmilo, kazao je Dario Kovačić

- Nisu nam dali da idemo stepenicama. Super je ovdje, odličan je pogled. Super je da se ovo otvorilo, rekao je Grga Ćurković.

- Vrhunski je stvarno, mi smo danas dvaput došli do Sljemena, ovo je bio šlag na torti, složio se Dorian Derežić

Posjetitelje na nebeske visine u podnožju tornja asociraju sokol, jastreb i orao. Zanimanjem izletnika zadovoljni su i na recepciji.

- Vanserijsko, nismo očekivali toliki odaziv. Ima od stranaca, naših ljudi, s tim da su naši skeptični oko tih jednokratnih ulaznica i stoga se odlučuju za cjelogodišnje, jer su često na Sljemenu, otkrila je Antoanet Levačić iz projekta Vidikovac Sljeme 360.

Radno vrijeme prilagođeno je žičari - vrata se otvaraju pola sata nakon prvog polaska žičare, a toranj će zasad biti otvoren samo kad je lijepo vrijeme.

Ispod platforme koja je ovog vikenda otvorena za javnost nalazi se i zatvoreni prostor s kojeg također puca prekrasan pogled, a koji će biti otvoren tijekom ovog ljeta.

U planu investitora i druge su atrakcije za posjetitelje, primjerice, stijena za slobodno penjanje.

- Alpinističko penjanje koje je sve popularnije kod nas a onda još isto, ako mogućnost bude takva, od 90. metra je ideja da bi se napravila tzv. zip-linea do Medvedgrada, kazao je Robert Erhardt iz projekta Vidikovac Sljeme 360. 

Ideja ne manjka, a s obzirom na to da je samo žičarom u prošloj godini na Sljeme došlo 250 tisuća ljudi, neće nedostajati ni posjetitelja.            

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!