Na Svetoj Geri okupilo se nekoliko stotina vjernika i planinara

29.01.2023.

20:11

Autor: Ante Raić/Dnevnik/HRT/R.S.

Hodočašće na Svetoj Geri

Hodočašće na Svetoj Geri

Foto: Zarko Basic / PIXSELL

Sveta Gera široj je javnosti poznata kao dio teritorija oko kojega se spore Hrvatska i Slovenija. No manje je poznato da je hrvatsko ime za najviši vrh Žumberka - Sveti Ilija. Upravo ondje na 1.178 metara nadmorske visine i više od pola metra snijega okupilo se nekoliko stotina vjernika i planinara.


Već nakon 8 ujutro počelo je okupljanje u Sošicama, gorskom središtu Žumberka oko 4 kilometra zračne linije od Svete Gere. Planinarskim stazama pješke  oko dva i pol sata.


- Prijateljica često planinari, pa idemo probati, idemo pogledati, za HRT Dnevnik rekao je jedan od sudionika. 


Planinarska staza djelomično se preklapa s cestom, kojom je prošla ralica, a dio vodi i kroz dubok snijeg. Nekima to nije smetalo pa su pješačili u kratkim rukavima.


- Teško je, ali je zadovoljstvo doći ovdje, Gera je predivna, ta zimska idila, kazao je sudionik. 


Na vrhu planine sreli smo senjskog uskoka u najboljim godinama. Lopatom je čistio snijeg na prilazu kapelici svetog Ilije.


- Kad sam ja bio dijete 4., 5. razred, u mom selu je bilo metar snijega i trajalo je do polovice četvrtog mjeseca, kazao je Milan Delivuk, žumberački uskočki vojvoda.


Svećenik je objasnio da je to tradicija od 1994.


- Na poziv svetog Pape Ivana Pavla II., za molitvu za mir u BiH i Hrvatskoj, onda smo u jednom društvu rekli zašto se mi ne bi popeli na Svetu Geru, svetom Iliji, i tako je to počelo, kazao je Mile Vranešić, župnik. 


Neki su do vrha stigli i motorima, a neki i na konjima. Uz duhovnu, potražili su i okrepu za tijelo, a zapalili su i vatru.


- Dosta ide kuhano vino, i domaći čaj imamo u ponudi, baš sa Žumberačke gore, kazao je Boris Belavić, DVD Radatovići.


Svi sudionici složili su se u procjeni da nikad nije bilo ovoliko snijega, te se nadaju da će ih i sljedeće godine na tridesetu obljetnicu dočekati slični uvjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!