Na svojim poljima imaju sve što im treba

12.04.2022.

07:01

Autor: Kristina Štrbac/Regionalni dnevnik/HRT

 Kupuju jedino - ribu

Kupuju jedino - ribu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U teškim vremenima mnogi se okreću samoodrživosti. Nakon pandemije i inflacije spas pronalaze u sadnji vlastitih kultura. U zadarskom zaleđu sve je više takvih obiteljskih gospodarstava koja funkcioniraju neovisno o tržištu. Trideset posto obradivog zemljišta Dalmacije je u Ravnim kotarima.

Obitelj Smolić-Ročak iz Debeljaka gladi se ne boji. Na svojim poljima imaju sve što im treba. Kupuju jedino - ribu.

- Osjećaj je odličan zato što znamo da sve što proizvedemo, što donesemo na stol je apsolutno ono što je priroda dala, znači bez ikakvih umjetnih primjesa, bez pesticida, rekla je poljoprivrednica Kristina Smolić-Ročak.

Svoje proizvode prodaju na tržnici. Kako je pandemija promijenila navike kupaca, dostavljaju ih i na kućne adrese.

- Nije problem prodati kada vi proizvedete, uopće nema problema plasmana. Tako da i kroz koronu smo mi dosta dobro radili. A i ovaj rat sad u Ukrajini, on će poremetiti u nekom strateškom smislu, globalnom, tipa žitarice i tako ta proizvodnja iz toga. A mi mali mi se uvik prilagodimo, rekao je Darko Smolić-Ročak. 

No na njih itekako utječu poskupljenja. Umjetno gnojivo, gorivo, materijali za uzgoj, poskupjelo je sve.

- Sad je najteže što moramo formirati nove cijene, jer kako su nama drastično skočile cijene i repromaterijala i zemlja i sjemenja, znači to je sve otišlo od 150 do 400 posto u odnosu na prošlu godinu, rekla je Kristina.

Ipak, lokalnoj hrani ljudi se još od početka pandemije sve više okreću, kao i sadnji u svome vrtu.

- Vjerujem da nas je ovaj nekakav negativan kontekst vratio nekakvim primarnim korijenima da ne možemo se odmaknuti od zemlje, jer smo prije rata i sami bili jedni od najvećih proizvođača voća i povrća u regiji, izvozili smo velike količine i taj potencijal od preko 81.000 tona je nešto što mi možemo proizvesti, rekla je Marta Pintur Bosna, dopredsjednica Udruge za ruralni razvoj Ravni kotari.

Potencijal Ravnih kotara je golem, ali mnogo je toga još neobrađeno. Okopani Kotari i zasađena hrana za cijeli bi zadarski kraj, a i šire značili - samoodrživost.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!