Na ulicama Županje prikazan narodni običaj - 'Vuk i bule'

15.02.2023.

23:28

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Dnevnik/HRT/R.S.

Narodni običaj

Narodni običaj

Foto: HTV / HRT

Članovi Kulturno-umjetničkog društva "Tomislav" iz Županje na gradskim su ulicama upriličili prikaz narodnog običaja iz doba Vojne krajine "Vuk i bule". Običaj je to koji ostao sačuvan u narodnoj predaji, a seže još u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije kada su hrabri graničari čuvali granicu na Savi.


Lica lijepih snaša prekrila je gusta čipka. Jer u doba Vojne krajine mladost i ljepotu morale su kriti.

- U bulu su se spremale mlade neudane djevojke koje su prekrivale svoju ljepotu ovom čipkom od Turaka jer su ih htjeli oteti i prevesti preko Save, za HRT Dnevnik rekla je Magdalena Đaković, KUD "Tomislav" iz Županje.

Nisu samo preko Save dolazili momci. Noću su se preko leda u Županju spuštali i gladni vukovi.

- I jako su se ljudi bojali. Znali su se zadržavati u nekim malim šumarcima i praviti dosta veliku štetu narodu, kazala je Janja Juzbašić, etnologinja u Zavičajnom muzeju u Županji. 

Nekada su bili strah i trepet, a danas inspiracija za lude pokladne dane.

- Danas sam se obukla u vuka. To je nošnja gdje je rubina podignuta u takozvani rep, rekla je Doris Lešić, KUD "Tomislav" iz Županje.

Nekada su se tako tjerali vuci, a danas su u kolu debele šibe pucale po suknjama.

- Prva koja je nosila šibu ona je bila barjaktar odnosno kolovođa. Ona bi često znala udariti onu zadnju, jer to vjerojatno bila neka cura koja je oko bacila na njezinog "đuvegiju", rekla je Marija Svirčević, KUD "Tomislav" iz Županje.

Taj je običaj na županjskim ulicama posljednji put prikazan 40-ih godina prošloga stoljeća. Plesali su unatraške te ulazili u dvorišta. Domaćini su ih častili i darivali. Bule i vukovi zajedno su pjesmom - tjerali zimu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!