Nacionalni park Krka proslavio 38. rođendan

24.01.2023.

20:08

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

NP Krka

NP Krka

Foto: HTV / HRT

Nacionalni park Krka slavi 38.  rođendan. Tim povodom za sve je posjetitelje do kraja tjedna ulazak u Eko kampus Krka u Puljanima - besplatan. A upravo je njegovo otvaranje obilježilo prošlu godinu. Kampus bi trebao postati znanstveno-istraživačka baza. No, većina njegovih sadržaja prilagođena je - djeci.

Najveća je investicija Parka! Mjesto koje bi ga trebao postaviti na svjetsku kartu akademske zajednice. I odgajati mlade naraštaje. 


 - To je edukativno istraživački centar koji prije svega provodi istraživanja na rijeci Krki što se tiče kulturno povijesne baštine i prezentira sve te nalaze kao što i prezentira svu prirodoslovnu baštinu, rekao je Joško Zaninović, voditelj arheološke zbirke u Eko kampusu "Krka"


Suvremeno i interaktivno! Diče se u Puljanima i svjetskim raritetima u vitrinama. 


- Jedan od tih je spojna kuka hibridnog oklopa. Do sada je poznato samo osam takvih nalaza u čitavom svijetu, pojašnjava Zaninović. 


Želja je bila otvaranjem "arheološkog parka" putnicima otkriti manje poznate bisere gornjeg toka Krke. I jesu! 


 Prošlo je kroz Puljane 66 volontera. Iz svih krajeva Hrvatske. Nude domaćini obuku i smještaj.


- Plan je da u idućem periodu odrađujemo i volonterske programe ali i stručnu praksu osobito za one fakultet i sveučilišta koja se ustvari bave zaštitom prirode, rekla je koordinatorica volonterskih programa Doris Banić


Ova jedinstvena priroda najviši rang zaštite dobila je 1985. Istraživalo ju je lani: više od milijun posjetitelja. A ulaže Park, i zbog njih, u nove sadržaje. 

 

- U prošloj godini otvorili smo laboratorij prirode, hram prirode. Nabavili smo 4 broda. Zatim smo uredili i pristanište u Skradinu, kazala je ravnateljica NP Krka Nella Slavica


Život čovjeka i prirode isprepleten je - ističu mladi ekolozi. Zato o opasnostima koje ugrožavaju Zemlju: nikad dosta!


Očuvanje prirodne baštine slavljenicima je glavni cilj. Stoga uz kršku ljepoticu i žele turizam bez velikog utjecaja na okoliš.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!