Ova općina svako novorođenče daruje s 10.000 kuna

17.12.2021.

07:00

Autor: Mario Kurevija/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Potpora mladim obiteljima

Potpora mladim obiteljima

Foto: HTV / HRT

Lička općina Lovinac prema posljednjem popisu stanovništva ima tek nešto više od 1000 stanovnika. Kako bi mladim obiteljima olakšala život, općina svako novorođenče daruje s 10.000 kuna.


Mala lička općina Lovinac ove se godine može pohvaliti sa šest novih mještana. Novac će obiteljima dobro doći. 

- To su naše stvarne prilike i činimo upravo ovim i drugim mjerama, skromnim koliko mi možemo da se situacija bude i bolja i vjerujemo da ćemo uspjeti, kaže Ivan Miletić, načelnik općine Lovinac.

Potpomaže se i roditelje 18 vrtićke djece.

- Ako je jedno dijete, ako je samo iz obitelji plaća 400 kuna, drugo dijete plaća 300 kn a treće je besplatno, objasnila je Marija Vrkljan,ravnateljica Dječjeg vrtića "Mali Medo", Lovinac .

Male sredine imaju svoje mane, ali i prednosti.

Maj Aleksandar Bogović
, učenik 4. razreda OŠ "Milan Sekulić" u Lovincu kaže da mu je bolje ići u školu u Lovincu, nego primjerice u Zagrebu, jer je mirnije.

Osnovnu školu „Milan Sekulić” pohađa 44 učenika. Općina pomaže onima koji nisu uključeni u projekt prehrane "obrok za sve", financira radne bilježnice, dodatne materijale za sve učenike škole te prehranu.

Otvorenost životu moto je i samog načelnika koji i sam ima osmero djece.

- Ne treba se bojati rađanja, ne treba se bojati života. Ovdje gdje ima mjesta i kruha za jedno, ima i za drugo, treće, četvrto i dalje, naglašava Miletić.

Demografski općina ne stoji najbolje, no stabilan broj novorođenih kao i najava povratka mladih obitelji daju nadu ovom kraju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!