"Naj drvena brodica" Crikveničke rivijere je...

15.05.2023.

07:04

Autor: Nikolina Gerek/More/P.F./HRT

Naj drvena brodica Crikveničke rivijere

Naj drvena brodica Crikveničke rivijere

Foto: More / HRT

Na Crikveničkoj rivijeri, ljetna "Regata drvenih barak", rezultat je očuvanja tradicionalnih drvenih brodica i ljubavi prema moru. Od 1200 komunalnih vezova, 50 zauzimaju različite drvene, dobro držeće, ljepotice. Tamošnja lučka uprava već osam godina provodi natječaj za "Naj drvenu brodicu".

Pravila natječaja za "Naj drvenu brodicu" Crkikveničke rivijere objasnio je ravnatelj Lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.

Osnovni kriterij je da plovilo mora biti drveno, a dodatno se boduju i ocjenjuju ukupan izgled, posjedovanje vesla, poslije jarbol i slično, rekao je.

Ove je godine pobjednica šestmetarska pasara, vlasnika Ivana Paola Pobora iz Selca. Njegov stric, kojeg su svi u Selcu zvali Morski vuk, dao ju je napraviti kod tadašnjih brodograditelja, kojih danas na Crikveničkoj rivijeri itekako nedostaje.


- On je barku napravio 1957. godine kod brodograditelja Marija Jurića, danas poznati kao Mario. Prije 15 godina je bio prvi zahvat, mijenjali smo cijelu kunetu. To je napravio Željko Trolić, drugi brodograditelj u Klimnu. Prije 2-3 godine sam napravio treći zahvat. isto veliki. Mijenjalo se dno kod Zdravka Škabrnje, tu blizu Klimna. I to su veliki zahvati, a svako ljeto je rutinska renovacija - farbanje tikovine. To se svako ljeto mora održavati, objasnio je Pobor.

Kako se nekada dobro gradilo svjedoči i ova pasara. Izgrađena od hrastovog, jelovog i šmrikovog drva s pocinčanim čavlima i danas odlično drži more. Doduše, originalni motor koji je Ivanov stric sam sastavio, stoji kod nećaka u vitrini, kao uspomena.

- Barka je bila i na većem nevremenu i na buri i dobro se ponaša. Morate imati samo unutra nešto za pokriti, kad vas šprica da vas ne napuni jer tu nema pumpe, sve je ručno, objasnio je Pobor.

Kao i svaka stara dama i ova pasara ima bogatu prošlost i bar jednu anegdotu.

- Moj tata je imao gliser od mahagonija, drveni 6 metara. Nama je kod Glavine na Krku stao motor po buri. Jedva smo se sakrili u jednu valu i onda nas je drugi dan moj stric  išaao tražiti i našao nas je s ovom barkom. I odonda sam rekao da ću je stalno paziti, a poslije će paziti moja djeca i sad se bave s tim, ispričao je Pobor.

Zbog nagrade za naj brodicu, obitelj Pobor u potpunosti je oslobođena plaćanja godišnje pristojbe za vez. No i drugim je vlasnicima drvenih barki lučka uprava od velike pomoći.

- Godišnja pristojba za vez svim vlasnicima drvenih plovila umanjena je 50%. Na taj način pokušavamo potaknuti drvenu brodogradnju i na nekakav simbolični način pomoći vlasnicima drvenih plovila, naveo je ravnatelj Lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.

Na Crikveničkoj su rivijeri trenutačno u tijeku veliki radovi. Uskoro će biti gotova prva faza rekonstrukcije luke Podvorska koja će dobiti čak dva gata, za iznos od 1,2 milijuna eura.

- Realizacijom projekta dobit će se novih 30-ak komunlanih vezova i poboljšati stanje vezova u samoj luci na način što će novi gat biti opremljen priključnim ormarićima za struju i vodu, hidrantskim vodom i električnom led rasvjetom, istaknuo je Kružić.

I to još nije sve - ono što će najviše razveseliti svakog vlasnika, bilo drvenog, il plastičnog plovila, jesu novi komunalni vezovi jer oni su u svim lukama duž Jadrana najtraženija roba. Ti će radovi Crikvenicu, resorno ministarstvo i županiju stajati oko 15 milijuna eura.

Aktivno gradilište je u luci Slane u Selcu, gdje gradimo novo privezište s 20-ak komunalnih vezova, a sve to radimo s ciljem da osiguramo prijeko potrebne nove komunalne vezove. Lučka uprava Crikvenica je unatrag pet godina izvršila ulaganja u luci u vrijednosti preko 10 milijuna eura i nije stala, ima spremna tri projekta: Črna uvala, Pazdehova i Omorika, rekao je Kružić.

I dotad će se, nadaju se svi, možda očuvati još neka od drvenih barki pa će i konkurencija među njima biti veća. Ljubav prema drvenim brodicama prenosi se s koljena na koljeno i doista je vrijedno nagrade kada se, kao što je slučaj s ovogodišnjom pasarom, od izgradnje do danas, brodica zadrži u istoj obitelji. Još samo da je brodograditelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!