Najezda golemih meduza bacila u očaj istarske ribare

20.02.2022.

19:57

Autor: Klara Dujmović/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Najezda meduza

Najezda meduza

Foto: Danilo Latin / HRT

Istarske ribare u očaj je bacila najezda meduza zbog kojih posljednjih tjedana i rijetko izlaze na more. Meduze su toliko brojne i teške da im pri podizanju - uništavaju mreže. Ponekad u mrežama, kažu, bude i tona meduza. Što je još gore, nitko ne zna koliko će najezda potrajati.


Meduze do koljena - s tim se problemom Savudrijski ribari suočavaju svakodnevno. I prije ih je bilo, no nikad ovako. Zbog njih je nemoguće ribariti. Samo rijetki izlaze na more.

- To nije od jučer. Već godinu dana su one ovdje. To je nevjerojatno. I ne vidim rješenje u tome, rekao je Ezio Kocijančić, ribar iz Savudrije.

Livio Janko pokazuje mreže potrgane zbog meduza.

- Nažalost ima toliko meduza koje su velike preko 10 kila da nismo mogli na ruke niti vući van mreže, rekao je Livio Janko, ribar iz Savudrije.

Šteta je dvostruka - zbog uništenih mreža i izgubljenog ulova. Traže proglašenje elementarne nepogode.

- Nešto bi moralo se dogoditi ako mi imamo nekog iza nas. Izgleda da do sada nitko ne čuje niti ih zanima naša situacija, kazao je Rino Osić, ribar iz Savudrije.

Najezda je golema.

- Nije samo situacija tako kritična kod nas u Istri nego u cijeloj Sloveniji, tako i u regiji Friuli -Venezia-Giulija, kazao je Danilo Latin, ribar iz Savudrije.

Meduze koje im zadaju toliko glavobolje, autohotne su u našem moru. Zovu se morska pluća, njihovo cvjetanje je uobičajeno. No nikada nije trajalo duže od dva tjedna, ni s toliko velikim brojem jedinki.

- Razlozi su i klimatske promjene, sve što radi čovjek u našem moru - može biti potencijalni razlog ovakvom cvjetanju. Najvjerojatnije je to temperatura, salinitet, povećani ulaz nutrijenata sa strane rijeka i drugih ulaza. Zatim zagađenje mora, pojasnila je Barbara Sladonja, Institut za poljoprivredu i turizam, Centar za invazivne vrste, Poreč.

Zanimljivo, meduza ima bioaktivne supstancije koje bi se mogle upotrebljavati kao izvor kolagena u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. No slaba je to utjeha ribarima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!