15:53 / 06.06.2021.

Autor: Vlatko Grgurić/V.K./Plodovi zemlje

Izabrana najbolja jagoda

Najbolja jagoda Zagrebačke županije

Najbolja jagoda Zagrebačke županije

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Repro-eko farma u Volavju nedaleko od Jastrebarskog, malo, ali s mjerom i ukusom uređeno gospodarstvo širom je otvorilo vrata žiriju i stručnom povjerenstvu za izbor najbolje jagode Zagrebačke županije. Bira se već tradicionalni 20. put. Čuli smo, ne slučajno i ne bez razloga baš u ovoj županiji.     

- Možemo reći da se tu uzgaja najviše jagoda u Hrvatskoj, rekao je Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije.

I to čak 3 milijuna sadnica. Nisu Zagrebačka županija i Grad Zagreb bez razloga vodeći u proizvodnji jagoda u Hrvatskoj. Županijski i gradski proračuni obilato potiču uzgoj od subvencioniranja sadnica, podizanja i opremanja plastenika do subvencioniranja prodajnih mjesta.

- I to u iznosu, odnosno do 150 tisuća kuna godišnje, odnosno, od 30, 50, pa do 70 posto prihvatljivih troškova zavisno od vrste proizvođača, govori Kraljičković.

Gledajući ove slasne plodove ne bismo rekli da godina za jagode nije baš dobra. Ali malo je sunca, puno kiše, jagode dozrijevaju znatno sporije nego inače. 

- Znamo da se klima mijenja, svi govore o zagrijavanju, ali nama su travanj i svibanj bili ispod prosjeka i jagoda nam je došla najkasnije u zadnjih 20 godina, naglašava prof.dr.sc. Boris Duralija, predsjednik žirija, Agronomski fakultet u Zagrebu

- Neki stručnjaci kažu da sve kasni tri tjedna, pa i ocjenjivanje, imamo 27 općina gdje je proglašena elementarna nepogoda zbog mraza koji je utjecao i na proizvodnju jagoda, rekao je Kraljičković.

I dok je prijašnjih godina na ocjenjivanju bilo i 15-ak sorata jagoda, ove godine samo osam. Ipak, žiriju nije bilo lako, trebalo je svaku sortu pod šifrom probati i propisno ocijeniti. 

- Imamo devet ocjena, gledamo izgled, fizikalnu kakvoću i okus, to su vaše subjektivne ocjene. I za oblik i za boju, a za fizikalne uvjete morate kušanjem, čvrstoća, tekstura i sočnost, koliko soka pušta, naravno sve ovisi o vama, što vi preferirate. I punoća okusa, ono što ostaje u ustima. Na temelju tih devet ocjena dobivate opći dojam dajete ocjenu, govori Duralija.

I tako jedna po jedna, sorta po sorta, kušali smo sve redom i probali biti što - subjektivniji. Jer netko u žiriju voli slađe, netko malo kiselije, u ulozi smo konzumenata, prosječnih potrošača.   

- Vi ne smijete ništa komentirati. Znamo, ako netko kaže ova je najbolja, ljudi su povodljiva bića, sugestivna. Tada ćete dati veću ocjenu nego koju biste inače dali, naglašava Duralija.

- Pa meni su bile ove klasične jagodice Clery i Asia, ali moram priznat da je prijašnjih godina bilo bolje, sočnije, slađe, ukusnije. Vidi se da je godina bila kišna i da je puno vode, rekla je dr.sc. Eva Pavić, članica žirija, KBC Zagreb.

- Pa ovo mi je treći put da sam u žiriju. Jagode su iznenadile kao i vrijeme. Malo im nedostaje sunca, ali to su slatki plodovi koji mame sve nas, tako da smo uživali. Ja sam klasični potrošač, Clery mi je najukusniji i s tom jagodom ne možemo pogriješiti, naglašava Ivana Alilović, članica žirija, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

- Prvi put za jagode, ali sam bio više puta u žiriju za sir i trešnje, a nazivi se ponavljaju i moram priznat da su me jagode oduševile i tu čovjek ima što vidjeti i naravno probati, govori Marinko Petković, član žirija, novinar Agrokluba.

A žiri je probao i stručno ocijenio osam sorata Clery, Jolly, Albu, Quicky, Asiu, Albion, Murano i Sibillu. Pobijedila je pomalo neočekivano upravo ova posljednja Sibilla, nova sorta koja se polako probija među našim uzgajivačima. 

Inače sorta Clery je dosad ovjenčana s najviše titula, čak tri, najviše se i sadi u Zagrebačkoj županiji. No, sad je na drugome mjestu. Dosadne kiše očito joj nisu dale da zasja u punome sjaju. 

- Stalno ljudi misle da su jagode prije bile bolje. Je li to točno? Nije, današnje su bolje, imamo sorte koje se nisu uzgajale prije 15 godina, a koje su po svojstvima danas puno bolje, zaključuje Duralija.

I jedna zanimljivost koju možda ne znate. Uz jagode slobodno možete popiti i čašu vode. S nekim drugim vrstama voća to kao što i sami znate baš i nije preporučljivo.

- Konzumiranje jagode i ispijanje vode ne dovodi do problema u probavnom traktu, ne kao sa šljivama, smokvama, trešnjama, ukazuje Duralija.

I naravno na kraju, svaka dobra priča, završi s pjenušcem. Kušao se pjenušac od portugisca domaćeg plešivičkog vinara Željka Gregurića. 

- Uvijek kažu da se lokalni proizvodi dobro sljubljuju s vinima ili pjenušcima, pa jagode dobro idu s lokalnim pjenušcima, naglašava Duralija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!