U akciji "Nasmiješeno sunce" proglašena je najbolja konoba. Riječ je o maloj konobi u zadarskoj Varoši u kojoj se kuhaju isključivo dalmatinska jela. Njezin vlasnik, ujedno i kuhar i konobar, svakoga jutra na tržnici nabavlja svježe namirnice od kojih kuha poznata domaća jela...
Rutina je svakoga dana ista. Preko zadarskoga mosta do tržnice u nabavu svježih namirnica.
Kada se vrećice napune, preostaje još kupiti meso i lagano, pustim još uspavanim ulicama grada, put konobe Tovar. Uz kratko zaustavljanje na neizostavnu kavu.
Sve ovdje funkcionira po nepisanim pravilima. Kruh već čeka i kuhanje može početi.
- Jutros ćemo malo lešo mesa spremiti, malo krumpira, šalše sa strane, govori Srđan Čukulin Čuča, vlasnik Konobe Tovar.
Kao i svakoga zimskog dana bit će skuhano maksimalno 15 porcija.
- To je tko ulovi, ulovi. Ne možemo mi pola grada nahraniti, doduše i ne bi bilo teško koliko nas je u gradu, rekao je Čuča.
Aludira na sve manji broj stanovnika i općenito ljudi na Poluotoku i predlaže da se, na primjer, Kovačka ulica ostavi za konobe i objekte slične Tovaru kako bi i domaći i gosti mogli uživati u Dalmaciji kakvom se volimo pohvaliti. Do tada, u okusima i mirisima te iste Dalmacije može se uživati u vjerojatno najmanjoj zadarskoj konobi.
- Ovdje kad dođem uvijek je smiješak, svak ima neki novi vic neku novu priču, a i one stare nisu dosadne i čuješ ponovno pa uživaš u njima, naglašava Anđelo Begić.
- Odlično, svaki dan nešto drugo, uvijek naletiš na friško, rekao je Damir Oruč.
Ljeti kada je grad pun turista nije problem, ali kako preživjeti zimu?
- Malo kredit, malo posudi, odnesi doma što ne prodaš i dobro je. Hoće, ide. Preživi se, naglašava Čuča.
Čini se ponajviše zahvaljujući duhu i ljudima koju ovu konobu čine posebnom...
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!