Najbolja turistička sela

30.09.2021.

20:41

Autor: Suzana Balen/Petra Neuner Geržinić/Dnevnik/IMS/HRT

Najbolja turistička sela

Najbolja turistička sela

Foto: HTV / HRT

Veliko Trojstvo, Motovun i Kaštelir-Labinci hrvatski su seoski turistički aduti. Ove su općine uvrštene na natječaj Svjetske turističke organizacije. Nadomak su oznake koja pokazuje da su izvanredni primjeri odredišta za ruralni odmor.


Dok vatrica pucketa, krčkaju romska sarma i homano habe. Ta tradicionalna jela samo su dio bogate bilogorske gastronomije. Obitelj Đurđević predano gradi svoju etno-turističku priču u Romskoj kući, jedinstvenoj u Hrvatskoj, pa možda i u svijetu.


- Smatramo se bogatstvom našeg područja. Naša županija kao multikulturalna je upravo idealna za prezentaciju takvog načina suživota, kazala je Slađana Đurđević iz Udruge izvornih Roma Lovara, Maglenča.


To nije sve zbog čega je općina Veliko Trojstvo zaslužila nominaciju za najbolje turističko selo u svijetu. Diči se opremljenošću, uređenim planinarskim i konjičkim stazama, konjogojstvom, etnoparkom.


I istarska općina Kaštelir-Labinci ponosi se svojim vrijednim ljudima. Ima samo 1500 stanovnika, a čak 150 agroturističkih gospodarstava koja nude izvorne proizvode. Općina se i brendira projektom "Together in".


- Nudimo proizvode od maslinovog ulja, vina, povrtlarske, ratarske kulture, ali isto tako imamo neke novije stvari poput craft bezalkoholnih pića, craft piva, priča Marko Bratović, predsjednik Poljoprivredne udruge Vitis, Kaštelir - Labinci.


U konkurenciji za najbolja svjetska sela našao se i istarski dragulj Motovun. Poznat po najočuvanijoj srednjovjekovnoj utvrdi u zemlji, međunarodnome filmskom festivalu, vinogradima i šumama bogatim tartufima, omiljeno je turističko odredište.


David Matković, direktor Turističke zajednice Motovun, kazao je da je to za Motovun veliko priznanje da je na pravom putu u svim kategorijama.


Kako će Motovun, Kaštelir-Labinci i Veliko Trojstvo proći u svjetskoj konkurenciji, znat će se početkom prosinca kada Svjetska turistička organizacija u Maroku najuspješnijima dodjeljuje oznaku "najbolja turistička sela".

Veliko Trojstvo, kandidat Bjelovarsko-bilogorske županije za ovu nagradu općina je u kojoj posljednjih godina perspektivu vidi sve više mladih obitelji. Novinarka Suzana Balen posjetila je "Vrata Bilogore", seljačko domaćinstvo i izletište obitelji Mihoci gdje mlade snage nastavljaju obiteljsku tradiciju. 


- Turiste privlačimo doživljajem koji im može samo jedan Bilogorac ponuditi na svojem imanju, naravno i našom prekrasnom netaknutom prirodom i baštinom, certificiranim konjičkim stazama, kao i biciklističkim i planinarskim stazama te posebno gastronomijom, rekla je Mirna Mihoci Pleskalt, OPG Mihoci - izletište "Vrata Bilogore".


Naglasila je da su svi proizvodi koje nude proizvedeni na njenom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a ono što ne proizvode sami, nabavljaju od drugih lokalnih OPG-ova te istaknula važnost nominacija za najbolje turističko selo u svijetu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!