Najbolji kulen radi se u Starim Mikanovcima

25.06.2022.

16:03

Autor: HRT

Adam Zvonarević, priznanje za najbolji kulen

Adam Zvonarević, priznanje za najbolji kulen

Foto: Biološko edukacijski centar Virovi / Otočki virovi

U srcu spačvanskog bazena održana je 19. otočka kulenijada. Na tom prestižnom natjecanju ocjenjivalo se 35 uzoraka kralja slavonske kuhinje. Vanjski izgled, presjek, miris, okus i tekstura samo su neki od kriterija koji se ocjenjuju. Šampionom je proglašen kulen OPG-a Slavice Đinić iz Starih Mikanovaca, titula vice-šampiona dodijeljena je kulenu OPG-a Janka Čuhe iz Soljana. 

Tajnu najboljeg kulena otkrio nam je pobjednik - Adam Zvonarević iz Starih Mikanovaca. Najvažnija je, kaže - pasmina svinja, ishrana i odabir mesa za kulen. Nadalje tu su i proces dimljenja, sušenja i zrenja.

- Vjerujem da ovdje ova tradicija, uzgoj i njegovanje takvih proizvoda, doprinos takve manifestacije. Svaki kulinar smatra da je njegova proizvodnja najbolja od svih. Međutim, kad se svi poredaju jedni ispred drugih, vide se jako velike razlike. Rekao bih da me iznenadilo ovako veliko razlikovanje među kulenima ove godine, kazao je Ivica Kos, predsjednik ocjenjivačkog suda na Otočkoj kulenijadi.


Otočka kulenijada, koja se održava u sklopu manifestacije „Otočkog proljeća” ove je godine iz samog Otoka izmještena u Bioekološko edukacijski centar Virovi s ciljem promocije i bolje prepoznatljivosti ove nove turističke destinacije koja je za javnost otvorena prije nešto više od godinu dana.

Uzorke je ocjenjivalo peteročlano ocjenjivačko povjerenstvo, a kulenove se ocjenjivalo temeljem šest kriterija. Stav je povjerenstva da su kuleni ove godine bili vrlo nestandardni, te s velikim oscilacijama u kakvoći. Naglašeno je kako je idealan kulen teško opisati, jer svaki proizvođač smatra da je upravo njegov takav.

- Ovim se visokovrijednim proizvodima imamo pravo ponositi, i zahvaljujem vam što iz godine u godinu činite sve da proizvod bude bolji i prepoznatljiviji. Hrvatska je u posljednjih godinu i pol dana dobila oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla za više od 10 proizvoda, što čini ukupno 35 zaštićenih proizvoda na razini EU, pri čemu je preko 20 proizvoda u pripremi s prijelazne oznake na EU oznaku. Takve su oznake cijenjene i prepoznaju se, te će dati dodanu vrijednost hrvatskim proizvodima, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prigodom uručenja priznanja najboljima.

Dodala je kako kulen ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a u pripremi su oznake za meso crne slavonske svinje i slavonska kobasica koje imaju prijelaznu oznaku na nacionalnoj razini.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!