Najbolji mladi poljoprivrednik: Biljke ne znaju da je vikend

26.05.2021.

17:57

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/P.F./HRT

Najbolji mladi poljoprivrednik Goran Vrabec

Najbolji mladi poljoprivrednik Goran Vrabec

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Goran Vrabec proglašen je najboljim mladim poljoprivrednikom, na šestom takvom izboru, koji je ove godine organizirala HDZ-ova euro zastupnica Sunčana Glavak. 

- Kolega iz firme me nagovarao da se prijavim i eto, napravio sam prijavu. Stvarno nisam imao neka velika očekivanja, ali u nekom trenutku, kad smo došli na dodjelu, stvarno je bilo veliko iznenađenje kad smo proglašeni pobjednicima, kaže Goran, dodajući kako je za pobjedu zaslužan cijeli njegov tim.

Na njegovom brendu „Volim ljuto“ osim Gorana radi još devet ljudi. Kaže da poljoprivreda u privatnom sektoru nije izuzetak, pa tako rade po cijele dane.

- Biljke ne znaju da je vikend, šali se Goran. Kao voditelju i organizatoru u firmi, radni dani su dugi, ali kaže kako se trudi vikende ostaviti slobodne.

Papričice koje će saditi u Zagorju odabrao je, kaže, kroz testiranje.

- Nikad ne uzmemo neku sortu pa stavimo 20.000 komada – tu nema isplativosti. Svake sezone uzimamo neke nove sorte koje isprobavamo – recimo 10 do 30 biljaka. Vidimo kakav je urod, kakvi su proizvodi i može li to biti dobro, provjerimo jesu li aroma i ljutina dobre, i ako je to ok, druge godine idemo u produkciju i napravimo veće nasade, priča Goran čiji su se roditelji uz stalan posao bavili i poljoprivredom, pa im je tako i sam pomagao honorarno.

Najbolji mladi poljoprivrednik Goran Vrabec

Najbolji mladi poljoprivrednik Goran Vrabec

Foto: Dobro jutro, Hrvatskka / HRT

- Još u srednjoj školi sam rekao kako se nikad neću baviti poljoprivredom. Stvari su se okrenule kad sam na faksu, iz ljubavi prema čili papričicama, mami dao da posije neke papričice – uopće nisam znao hoće li to uspijevati ovdje ili neće. I tako je to krenulo – nije bilo nikakvog biznis plana, tek nakon 2 godine se iskristalizirala ideja. Ajmo to radit' jer 'fakat' je dobro, objašnjava.

Kaže kako se 'scena' konzumiranja ljute hrane dosta širi zbog internacionalizacije.

- Kod nas je došla međunarodna gastro scena, svi žele probati međunarodna jela, a vani se dosta jedu čili papričice. Ljudi su sve više zainteresirani za korištenje čili papričica u prehrani, kaže Goran i dodaje kako je ljuta hrana ustvari jako zdrava i ubrzava metabolizam.

Goran kaže kako imaju i kratkoročne i dugoročne želje i planove koje se nadaju postići – između ostalog povećanje proizvodnje i prerade, a s vremenom i širenje na nova tržišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!