Najbolji profesor geografije na svijetu

23.04.2021.

18:41

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/P.F./HRT

Dejan Nemčić

Dejan Nemčić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dejan Nemčić, profesor geografije, osvojio je prestižnu Global Teach Award kao najbolji profesor geografije na svijetu, te će ovo ljeto otputovati u Indiju po nagradu.

Nemčić se nedavno vratio iz Afrike, koju je posjetio po četvrti put, kao dio projekta koji provodi sa svojim učenicima.

- Sve što radim, svi projekti, pa tako i Afrika, su zbog mojih učenika, kaže Nemčić, koji je vrijeme u Africi posvetio humanitarnom pomaganju.

- Strah ne smije biti prepreka da radimo humane i lijepe stvari, i da mijenjamo svijet nabolje, poručuje.

Tanzanija je njegova baza za humanitarno djelovanje, iako je posjetio i nekoliko drugih afričkih država.

- Unazad četiri godine, zajedno sa svojim učenicima, opremam afričke škole i predajem geografiju, koja je tamo dosta težak predmet – mnoga djeca nisu nikada ni vidjela geografske karte. Mi ih radimo u Hrvatskoj, te ih nosim tamo da djeca mogu učiti, priča Nemčić, i dodaje kako svoje učenike smatra suradnicima s kojima pomaže olakšati težak život djeci u Africi.

Osim toga, nabavljaju i lijekove za malariju, jednu od najopasnijih bolesti na afričkom kontinentu.

- Nevjerojatna je činjenica da svake četiri sekunde u Africi od malarije umre jedno dijete, a poražavajuće je da jedan lijek za malariju košta pet kuna. Mi svi moramo o tome razmišljati, želim da su mlade generacije, koje odgajam i učim, spremne danas-sutra uzeti svjetske probleme i rješavati ih, priča i dodaje kako problem korone nije toliko medijski zastupljen u Africi.

- Tamo nitko ne nosi masku, korona nije tema razgovora, svjesni su da postoji, ali ne okupira njihov dan. Oni se i dalje bore za svoju egzistenciju i ne žele da ništa uništi ono po čemu su poznati – zarazni osmijeh koji je od jutra do mraka na njihovim licima, objasnio je.

Nemčić smatra kako ga Afrika uvijek „napuni“ dobrom energijom, koju onda želi prenijeti na svoje učenike, kako bi shvatili koliko je škola bitna za život.

- Osnovna škola 'Ivo Andrić' je moja baza, tu odgajam generacije za koje smatram da će raditi velike stvari u Hrvatskoj, kaže Nemčić koji ima velika očekivanja od svojih učenika i puno svog slobodnog vremena posvećuje njima.

- Nismo zaboravili onu osnovnu komponentu, a to je odgojna vrijednost, na kojoj jako puno radimo. Besmisleno je i bezvrijedno imati znanje iz geografije, ako iziđete iz škole, a niste čovjek, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!