Naša najstarija Kulenijada, ona požeška, ponovno je okupila najbolje proizvođače kulena koji ovu vrhunsku izvornu deliciju proizvode prema tradicionalnoj recepturi. Manifestacija, 42. zaredom, ima i turistički karakter jer snažno promiče taj izvorni zaštićeni proizvod Slavonije i Baranje kao jedinstveni gastrobrend.
Perjanice slavonsko-baranjskih "pušnica" pred ocjenjivače stigle su iz cijele slavonsko-baranjske regije. Među šezdeset uzoraka vrhunskih kulena nije bilo lako odabrati najbolje. A kriteriji su bili strogi.
- Miris dima, ne pretjerani, ali ga mora imati, miris češnjaka i hlapivih dijelova svinjskog mesa s finom začinskom paprikom, rekao je Mato Matijević, dr. vet. med.predsjednik ocjenjivačkog suda, 42. požeške Kulenijade.
Uz miris i aromu, pravi užitak mora osjetiti i nepce, u punini okusa ovog kralja slavonskog stola. Bez domaće sirovine - nije pravi.
- Znači bitno je meso, meso. To je meso domaće svinje koja se hrani do180 ili 200 kilograma, naglasio je Vaclav Hruška, Udruga proizvođača izvornog kulena Slavonije i Baranje.
A da mu je kakvoća vrhunska, vidi se golim okom - na presjeku kulena. Glatko se reže, ne mrvi se, sočan je, ima savršenu boju... Za ovog mladog kulenara - medalja je golem poticaj, a sudjelovanje na prestižnom natjecanju, velik izazov.
- Uzimamo svinje s domaćih OPG-ova iz našeg kraja, domaća paprika, sve je domaće, radi se kako se radilo prije 100 godina, tako radimo i danas, bez aditiva, istaknuo je Josip Babić.
Kulenijada je prilika i za edukacije proizvođača, ali i turističku prezentaciju kulena.
U organizaciji Turističke zajednice, uz vrhunsku graševinu u ovoj izvornoj deliciji s europskom zaštitom uživali su i Požežani i njihovi gosti.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!