Tri cijepa iz najstarija vinove loze darovana Hrvatskoj

28.03.2023.

07:10

Autor: Sandra Špoljar/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U Mariboru još uvijek raste i rađa najstarija vinova loza na svijetu. Naziv joj je Modra kavčina i stara je 450 godina. Od 2004. upisana je i u Guinnessovu knjigu rekorda. Tri su cijepa nedavno darovana Hrvatskoj, a ekipa HTV-a posjetila je Ivana Žižeka koji će se brinuti o jednom trsu. 

Trs modre kavčine koji je Ivan Žižek dobio u Mariboru od tamošnjih vinogradara. Kao iskusnom agronomu i rasadničaru jasno mu je da se radi o vrijednoj biljci. 

- Kažu da je prekrasan grozd, reklo bi se crn, tamno plave boje i kažu da je vino roze boje i da je čak i dosta otporno i na glavnu bolest, plamenjaču vinove loze, rekao je Žižek. 

Trs će Ivan posaditi sljedećega mjeseca u svojem rasadniku, čim nestane opasnost od proljetnih mrazova.

- Nije ništa kasno za posaditi, jer nekad su se loze i cijepovi sadili prvog svibnja. I ona će tu biti posađena i napravit ćemo jednu konstrukciju za nju, po uzoru na staru trtu kako je u Mariboru, to je taj uzgojni oblik na štajerskim brajdama, pojasnio je. 

A slovenski vinogradarski stručnjaci svakih će šest mjeseci kontrolirati kako najstarija vinova loza na svijetu uspijeva na hrvatskoj zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!