Nakit od ljuštura kamenica i dagnji

19.07.2021.

18:30

Autor: Sandra Lacković/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Izrada nakita od ljuštura kamenica i dagnji

Izrada nakita od ljuštura kamenica i dagnji

Foto: Sandra Lacković/Regionalni dnevnik / HRT

Izrada nakita od ljuštura kamenica i dagnji, nastala je u sklopu projekta kružne ekonomije dubrovačkog Sveučilišta koji nudi autohtone suvenire i štiti more. 

Ovo su ogrlice od ljuštura. Dizajnirala ih je akademska kiparica Iris Lobaš Kukavičić na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Riječ je o projektu kružne ekonomije - ljušture kamenica i mušula nisu otpad. Nakon što se termički obrade i usitne, od njihova praha izrađuju se suveniri i nakit. 

-Tražile smo koje bi svi sastojci trebali tu biti i u kojim omjerima. Proces je potrajao dok nismo dobili smjesu koja bi bila podatna za modeliranje, ali isto tako, koja se može sušiti i koja ne puca, može ostati trajno, naglašava doc. dr. art. Iris Lobaš Kukavičić, Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

Recept je jednostavan - uz ljušture, tu su još smeđe alge, prirodno ljepilo tutkalo i voda. 

- Nećemo čuvati formulu i recepte za sebe nego bi voljele da što veći broj ljudi to sazna i svojom kreativnošću i maštovitošću napravi nešto, govori Lobaš Kukavičić.   

- Tako da ćemo ići u tom smjeru da radimo radionice, da ljude educiramo, da ih što više krene u neku vrstu proizvodnje te da smanjimo otpad, a od toga imamo nešto lijepo dizajnirano i korisno, ističe.

Umjesto "made in China" nude domaće. Umjesto iscrpljivanja resursa, kružna ekonomija nudi autohtone suvenire i zaštitu mora. 

Jedan je to od tri projekta Regionalne razvojne agencije DUNEA i Sveučilišta u Dubrovniku - koji se bave zaštitom mora. 

- Tu ćemo za prvu ruku uključiti naše turističke zajednice koje bi distribuirala te suvenire kao autohtone suvenire našega kraja, govori Melanija Milić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA.

Za početak nakit i suvenire - no mogućnosti su velike, kao i zanimanje potencijalnih kupaca. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!