21:24 / 18.03.2021.

Autor: Melita Homa/M.N./Dnevnik/IMS/HRT

Nakon Amerike opet žive hrvatski san

Ljepši je život u Baranji nego u Americi

Ljepši je život u Baranji nego u Americi

Foto: Dnevnik HTV-a/IMS / HRT

Ovo je priča o povratnicima iz Amerike koji su se nakon 16 godina vratili u domovinu. Američki život zamijenili su seoskom idilom na padinama baranjskih brežuljaka. Zanimljivo je da nisu jedini koji su prepoznali prednosti takvoga života.


Bajkovita drvena kućica prekrivena trskom u baranjskom Podolju odnedavno je dom Davorke Šuvak i njezina supruga. Njihovi sinovi ostali su u SAD-u, a oni su se odlučili vratiti.  "Mislim da je to neka prirodna potreba u trećem poluvremenu da ti treba mir i pogotovo nakon ove godine krize s koronavirusom. Mi smo zapravo u izolaciji našli zadovoljstvo", kaže Davorka.


Baranjski brežuljci zimus su im postali životno utočište. Okružili su se domaćim životinjama, a iz daleke Amerike poveli su i ljubimce. Uskoro će im stići i konji koje je Davorka spasila. S njima je cijeli život. Prije dva i pol desetljeća bila je jedna od utemeljiteljica terapijskog jahanja u Udruzi "Mogu", a zatim je sličan program sa suprugom Borisom pokrenula u neposrednoj blizini Washingtona.


Terapijsko jahanje, koje ima brojne pozitivne tjelesne učinke, postalo je tako i svojevrsna životna filozofija. "Prepoznati su učinci ne samo na tijelu nego na emocije, emocionalni dio života, duhovni, intelektualni", svjedoči Davorka. 


Ispunjen san iz djetinjstva


Čarobna Baranja ispunjenje je njezina sna iz djetinjstva. "Prekrasna priroda, dobri ljudi, susjedi. Starosjedioci su ovdje izuzetno topli, vrijedni i dragi", samo riječi hvale ima Davorka za svoje susjede.


"Svjedočimo jednom vrlo pozitivnom i dobrom trendu, zadnjih nekoliko, recimo godinu i pol dana preko 15-20 obitelji je kupilo kuće odnosno placeve ovdje, uglavno starije kuće i žele ovdje živjeti", kaže načelnik općine Draž, Stipan Šašlin.


Davorka tako živi još jedan svoj san. Okružena je prirodom, hrani se zdravo, i to u posebnom kutku svojega zavičaja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!