Nakon četiri godine stanke ponovno izložba cvijeća u Koprivnici

02.03.2023.

13:28

Autor: Sanja Kos-Bojanić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nakon četiri godine stanke ponovno izložba cvijeća u Koprivnici

Nakon četiri godine stanke ponovno izložba cvijeća u Koprivnici

Foto: Vijesti / HTV/HRT

Nakon četiri godine stanke ponovno izložba cvijeća u Koprivnici. Sekcija cvjećara Udruženja obrtnika Koprivnice u suradnji s cvjećarima iz svih krajeva Hrvatske u Muzeju grada Koprivnice postavila je izložbu "Novi počeci". A novih početaka nema bez zemlje, zraka, vatre i vode, što pokazuju cvjetne instalacije.

Tijekom tri tjedna pet koprivničkih cvjećara izrađivalo je cvjetne instalacije za "Nove početke" - izložbu koja zbog različitih nepogoda nije održana četiri godine. Posljednjih dana priprema pridružili su im se i kolege iz svih krajeva Hrvatske.

- Najviše smo se bazirali na tome da ljudima pokažemo da uz izbor materijala koje smo koristili i koji su svakodnevni gdje se od raznih odbačenih stvari, vreća za smeće, kartončića grančica..., mogu napraviti zanimljive instalacije koje su prihvatljive oku, rekao je Tihomir Košćak, cvjećar iz Koprivnice.

Iako su njime okruženi svakoga dana, ni cvjećarima ne cvjeta cvijeće.

- Situacija je teža pošto su i nameti veći, režije su veće, sva cvjećarska roba je poskupila i to se odražava direktno i na nas i na naše klijente, istaknuo je Košćak.

Aktualna situacija utječe i na trendove u cvjećarstvu pa se i u tom poslu prošle godine nastojalo iskoristiti postojeće, obnoviti, reciklirati i stvoriti nove sadržaje. Koprivnički cvjećari imaju odličnu suradnju s kolegama iz svih krajeva Hrvatske - pomažu si jer, primjerice u Koprivnici i Splitu cvjećari dijele jednake izazove i sve zahtjevnije klijente.

- Cvjećarstvo je jedna vrlo specifična struka, to je spoj rada i ljubavi, kreativnosti, i gledano u makroekonomskim uvjetima ljudi u vrlo izazovnim vremenima opstaju na tržištu, rekao je Dalibor Kratohvil, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Nije lako ni drugim obrtnicima koji su se predstavili na sajmu starih zanata koji je kao i izložba cvijeća postavljen u Muzeju grada Koprivnice. Medičari, svjećari i drugi obrtnici nastoje pronaći svoje mjesto na zahtjevnom tržištu.

Izložba cvijeća otvorena je još tjedan dana. Ulaz se ne naplaćuje, ali dobrovoljni su prilozi dobrodošli i prikupljaju se za koprivničku Udrugu Latice koja se bavi osobama s intelektualnim teškoćama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!