20:21 / 03.06.2021.

Autor: Sanja Najvirt/Dnevnik/B.A./HRT

Nakon pandemijske stanke - povratak Festivala graševine

U čaše najvrsnijih domaćih ocjenjivača kao da se izlilo tekuće zlato

U čaše najvrsnijih domaćih ocjenjivača kao da se izlilo tekuće zlato

Foto: Dnevnik / HRT

U kutjevačkom kraju, domovini graševine, osjećaju vraćanje starom normalnom životu. Kutjevo je opet domaćin najvećeg regionalnog festivala gdje se ocjenjuju najbolja vina koja daje ta jedinstvena sorta...

U čaše najvrsnijih domaćih ocjenjivača kao da se izlilo tekuće zlato. Bogata aromatika, fini balans alkohola i kiselina, voćnost, sklad, svježina.

 

- Najveći broj vina dolazi iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja i to su podregije koje daju najbolje graševine. To možemo s pravom reći, to će priznati i proizvođači graševina iz drugih regija, kaže prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.


Svaki treći hrvatski trs upravo je graševina. Ekonomski - iznimno važna. U izvozu, ali i domaćem turizmu, naše je najprodavanije, kontinentalno vino. Lanjska berba, zbog pandemije za vinare nikad teža - u čaši je dala kapljice za pamćenje.


- Moram reći da je bilo prelijepih graševina, uistinu izvrsnih i pretpostavljam da je to posljedica godine 2020. kakva je bila, kaže Mladen Papak, enolog i ocjenjivač, Ilok.

 

Od 120 uzoraka nijedan nije eliminiran. A bilo ih je u svim kategorijama - od redovitih berbi do visokih predikata i pjenušaca. 

 

- Većina je vina osvojila zlato, što je zapravo jako dobar pokazatelj da su se proizvođači jako dobro pripremili i odradili jako dobar posao, kaže Ivan Marinclin, enolog i ocjenjivač, Kutjevo d.d.


A čim su epidemiološke mjere malo popustile - vrata svojih podruma s radošću su i olakšanjem otvorile kutjevačke vinarije. Naravno, ipak za ograničen broj ljubitelja vrhunske graševine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!