"Napušteni ljubimci ne padaju s neba"

25.06.2022.

07:02

Autor: Mateja Ribičić/Dnevnik/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: VILevi / Shutterstock

Svake godine, uoči sezone odmora, udruge prijatelja životinja upozoravaju na tisuće napuštenih kućnih ljubimaca. Velika analiza provedbe Zakona o zaštiti životinja pokazala je da se godišnje u Hrvatskoj napusti više od 10 tisuća pasa i mačaka. Na problem se upozorava i kampanjom "Napušteni ljubimci ne padaju s neba".

Jana je u kutiji ispred kafića, u kojemu radi, pronašla mačića.

- Bio je nešto malo bolestan i rekla sam da ću se o njemu brinuti dok ne ozdravi i tako se brinem već dvije godine o njemu, iako je zdrav, rekla je Jana.

Sreću da pronađu dom - nemaju sve životinje. Najviše ih je napušteno tijekom godišnjih odmora. Iz udruge "Prijatelji životinja" pokrenuli su peticiju kako bi napuštanje životinja postalo kazneno djelo.

- Smatramo da čin napuštanja životinja ima sve elemente kaznenog djela. Životinji koja se nađe na ulici prijeti doslovno muka i smrt, rekao je Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja.

Kampanjom se educira o odgovornoj skrbi za životinje. Ovogodišnji promotor je Tarik Filipović.

- Moj mozak ne može shvatiti i prihvatiti da netko može otići na godišnji odmor i ostaviti stvorenje koje voli ili koje je do tada volio, rekao je Filipović.

Budite dio ove priče.

- Poseban je osjećaj kad znate da ste nekom malom biću za koje znate da se ne bi samo snašlo na ulici pružili dom, poručila je Jana.

Educiranjem, potpisivanjem peticije ili udomljavanjem životinje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!