"Naš autizam je stanje - sustav je bolestan"

01.04.2022.

16:55

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dan autizma

Dan autizma

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, koja djeluje od 1996. godine, tradicionalno je na Korzu obilježila 02. travanj - Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Ove godine pod geslom "Naš autizam je stanje - sustav je bolestan".


Tim geslom želi se ukazatina činjenicu da unatoč 43-godišnjoj borbi roditelja Hrvatske, do danas nije riješeno pitanje prava i potreba osoba s autizmom u svim sferama: zdravstvu, obrazovanju, socijalnoj skrbi.

- Kod autizma je najvažnje rano ga prepoznati, ne zavaravati se da će proći, rano krenuti dijagnosticirati i da dijete što prije krene u ranu intervenciju, ranu rehabilitaciju i još važnije da se oznaže roditelji koji se sa svim tim moraju nositi, istaknula je predsjednica Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka Lidija Penko.

Obrazovni sustav je nedovoljno educiran i kapacitiran za inkluziju u vrtiće i škole, velike su birokratske zapreke, a odrasle osobe s autizmom ostaju bez potpore nakon 21. godine života. I upravo zato valja osnažiti obitelji koje se sustavno bore s problemima.

- Misim da je jako bitno njihovu funkciju osnažiti kako bi oni u konačnici s tim pomogli svom djetetu jer su oni ti koji se gube u cijeloj priči. Jako je teško roditelju priznati takvu stvar, ja sam roditelj i mogu iz te perspektive pričati i ono što je bitno bitno ih je osnažiti za sve što ih čeka u budućnosti, istaknula je Nevia Krupljanin iz Udruge za skrb autističnih osoba Rijeka.

Uz tradicionalno puštanje plavih balona na Korzu, ove su godine u Savezu kreirali kratki upitnik za osobe s autizmom, roditelje, rodbinu, stručne osobe. Njihove probleme predstavit će Vladi i tražiti hitno djelovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!