15:04 / 31.12.2020.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Nastavlja se prikupljanje pomoći diljem Hrvatske

-

-

Foto: - / -

Dok i dalje pristižu vijesti o posljedicama razornog potresa koji je u utorak izazvao ljudske žrtve i ogromnu štetu, nastavlja se prikupljanje pomoći diljem zemlje.
Dok i dalje pristižu vijesti o posljedicama razornog potresa koji je u utorak izazvao ljudske žrtve i ogromnu štetu, nastavlja se prikupljanje pomoći diljem zemlje.

Iz Civilne zaštite i Crvenog križa i dalje apeliraju da se pomoć ne donosi samoinicijativno, nego mole da se svaki dolazak koordinira s nadležnim ekipama na terenu.

- Cijela Hrvatska šalje pomoć; CZ apelira na koordinaciju
- Krenula akcija HRT-a UZ NAS NISTE SAMI
- Akcija UZ NAS NISTE SAMI uz pjesmu Doris Dragović
- Gradovi otkazuju novogodišnje programe i šalju pomoć

Međimurje se ujedinilo i munjevitom brzinom prikuplja pomoć za stradalo stanovništvo, a stotinjak dobrovoljaca od jučer je na terenu. U Nedelišću su udomljene prve obitelji iz petrinjskoga kraja.

Pomoć za Petrinju i razorena područja stiže i iz Splita. U prvim trenucima onamo su krenuli ne samo HGSS, vatrogasci, navijači, već i kuhari. Uz pune šlepere, Split šalje i 500 toplih obroka.

Zadrani su se brojnim akcijama odmah nakon potresa priključili prikupljanju pomoći. No toliko se toga prikupilo da Crveni križ poziva građane da sada malo pričekaju. Trenutačno su mobilni objekti za stanovanje itekako potrebni.

Pomoć  stiže iz svih krajeva Šibensko-kninske županije. A Općine Murter-Kornati,Tisno, Pirovac i Tribunj pozivaju na humanitarno djelovanje: apeliraju na sve Općine i Gradove da preuzmu obvezu obnoviti jedan dom.

Donacije, koje se prevoze do područja pogođenih potresom, prikupljaju se i u Đakovu gdje je naša reporterka Katarina Barač Perošević razgovarala s tajnikom Udruge 'Otvarač', Đakovo, Davorom Piplicom i tajnikom Udruge veterana 3. GBR 'Kune', ogranak Đakovo, Marianom Petrakom:

Situacija poput ove s potresom, kao i mnoge druge, pokazuju koliko su nam potrebni ljudi koji nesebično daju sebe i svoje vrijeme za one u potrebi. Nedavno dodijeljene nagrade za volontere godine, a s jednom od dobitnica nagrade, Snežanom Mamilom, u Rijeci je razgovarala naša reporterka Dajana Kruneš:

U Splitu se pomoć i dalje slijeva u sabirni centar Crvenog križa u Spaladium Areni, a splitski ugostitelji odlučili su poslati 500 kuhanih obroka.

Stanje u Spaladium Areni provjerila je naša reporteka Regina Zubanović koja je ondje razgovarala s Danijelom Lolićem iz Gradskog društva Crvenog Križa Split i ugostiteljem Danom Tahirovićem:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!