Ukrajinka Natallia izrađuje aranžmane i suvenire od sapuna

31.08.2022.

07:00

Autor: Igor Ahmetović/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Natallia izrađuje ukrase od sapuna

Natallia izrađuje ukrase od sapuna

Foto: HTV / HRT

Natallia Filatova iz ukrajinskog Zaporižja u Sisak je stigla početkom travnja. Tu je pronašla privremeni dom i posao. Iako svakog dana razmišlja o završetku rata i povratku u Ukrajinu, u Sisku ima sve što joj je potrebno, a nastavila se baviti i svojim hobijem - izradom aranžmana i suvenira od sapuna.

I u najtežim trenutcima, kada je morala napustiti dom u Ukrajini, Natallia je uz najnužnije - ponijela i sve što joj treba za izradu aranžmana od sapuna.

- To je samo ljubav moja, to je moje sve i to je predivno, ne znam, ne uzimati neku odjeću, ne uzimati ništa, a uzeti sve za sapun zato što je to važno za mene, kaže Natallia.

Iako je u Sisku pronašla i smještaj i posao - za svoj hobi uvijek ima vremena. Sapun oblikuje i aranžira 5 godina. Ne zna koliko je aranžmana, buketa ili suvenira dosad izradila, ali, tvrdi, vjerojatno stotine.

- Miriše to sve kvalitetno, no to nitko ne želi koristiti kao sapun, svi kao dekor, kao ukras ili poklon, objašnjava. 

U Sisku ima sve što joj treba, ipak, kaže, nedostaju joj djeca iz Ukrajine koju je podučavala ručnom radu i izradi predmeta od sapuna.

- Neka djeca koju sam ja prije učila sad imaju dobre rezultate, rade nešto interesantno i zato sam sretna. Zato što to je nešto, ne znam kako to reći na hrvatskom, kad ostaviš poslije sebe nešto. Ti ideš, a ostaviš nešto, istiće Natallia Filatova.

Nataliina velika želja je zato, kaže, podučiti i druge u Hrvatskoj kako izrađivati ukrase od sapuna. Tako će joj jednog dana, kad se vrati kući u Ukrajinu, ovdje ostati trajne uspomene, prijateljstva i neraskidive veze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!