Natjecanje orača u Vidovcu

24.07.2021.

05:29

Autor: Regionalni dnevnik/HTV/Goran Damjanić/E.P.C.

Natjecanje orača Varaždinske županije

Natjecanje orača Varaždinske županije

Foto: Regionalni dnevnik/HTV / HRT

U Vidovcu pokraj Varaždina održano je 15. natjecanje orača Varaždinske županije. Na tradicionalnoj manifestaciji, ratari su ukrstili plugove i pokazali svoje umijeće oranja.


U srcu poljoprivredne sezone na vidovečkom polju osmorica hrabrih orača pokazala su znanje i vještine u baratanju plugovima. Natjecanje je pratila i Mara Bogović, voditeljica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede.


- Mogu reći da smo ponosni da imamo zainteresirane mlade natjecatelje. To su u stvari naše buduće nade koje nam daju jedan tračak svjetlosti za našu buduću poljoprivrednu proizvodnju, rekla je Mara Bogović. 


Mlada nada svakako je i 12-godišnji Darijan Možic. Kako bi bilo sve prema propisima, traktor je do polja dovezao djed, a Darijan je zatim ukrotio 75 konjskih snaga svog Zetora.


Darijan je sve što o tome zna naučio od svojeg oca, koji već 13 godina ide na natjecanja orača. Sam je probao prije dvije godine i, kako kaže, malo po malo i sve je bolji.  

Galerija
Darijan Možić, 12-godišnji orač, Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT
Vidovec, 15. natjecanje orača Varaždinske županije, Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT15. natjecanje orača Varaždinske županije , Foto: Regionalni dnevnik/HTV/HRT

Vrelo sunce, sparina i tvrda suha zemlja sigurno nisu olakšali posao oračima. Nešto iskusniji orač Igor otkrio je svoj recept za uspjeh - nešto je u snazi, malo više u tehnici oranja. Dobar plug i iskustvo, kaže, uvijek su prednost.


- Evo, orem već godinama, sad mi je prvi put da se natječem, budemo vidli, kazao je Igor Rogina. 


Orači su se natjecali u dvije kategorije plugova - ravnjaku i premetnjaku - a suci su pomno pazili na detalje. 


- Postoje određene regule kako treba zemlju izorati, koja debljina i širna, koje vrijeme, objasnio je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.


Iako je riječ o natjecanju, popularizacija oranja među mladima te edukacija i razmjena iskustava najvažniji su ciljevi ove poljoprivredne priče koja svake godine dobiva novi nastavak.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!