Natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša

10.08.2021.

06:59

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša u Belom Manastiru

Natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša u Belom Manastiru

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Mađarska kulturna udruga "Pélmonostor" u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje organizirala je tradicionalnu gastrokulturnu manifestaciju, a glavni je događaj natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša. Njegove "male tajne" otkrila je Vesna Ljubo.

Dvadeset i drugu godinu po redu natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša okupilo je 25 ekipa. Prošle godine, zbog pandemije nije održano, pa su ove godine jedva čekali da se ponovno okupe na nekoj manifestaciji. 

- Nakon toliko vremena ponovno smo se okupili, ponovno smo zajedno i ponovno se družimo, ali uz sve to moramo paziti jedni na druge, ističe predsjednica MKU-a Pélmonostor Izabela Agh.

Svaka je ekipa, a uglavnom su to bile obitelji, dobila isti paket. Pile od 3 kile, kilogram brašna, 2 jaja, stol za 8 osoba, te drva za potpalu. Doznali smo i "male tajne". 

- Nema tu velike tajne, prvo baranjska voda je najosnovnija, podloga, dalje baranjska paprika i jedno pile tj. ne pile već kokoš od 3 kilograma i dobro društvo, ekipa dobra i sve je tu, kaže natjecatelj Šandor Varga

Dok muškarci kuhaju i paze na paprikaš, žene se imaju priliku malo odmoriti i popričati. 

- Napokon se i odmaraju, a i divno je družiti se, željni smo društva već, prelijepo je, stvarno, predivno, kaže Veronika iz Belog Manastira. 

- Uvijek toga dana muškarci kuhaju, kod kuće neće, samo tu. Kad se treba malo pokazati. A mi ćemo tijesto napraviti, govori Eržebet iz Belog Manastira. 

I turisti koji su se tu slučajno zatekli uživali su gledati kako se priprema ovo tradicionalno mađarsko jelo. 

- Bili smo na bazenu i čuli smo za ovu manifestaciju. Prelijepo je, neka se ljudi druže, nek uživaju, samo nek je lijepo. Svi smo već željni nakon ove korone. Neka šire pozitivnu energiju i duh i to je jako lijepo, ističe Milenko Jakšić iz Siska. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!