Ne zanimaju ga ni lov ni kafići, mlinci su mu psihoterapija

12.10.2022.

07:00

Autor: Zrinka Perić/Regionalni dnevnik/IMS HTV-a/HRT

Zdravko Lovrić prikuplja mlince

Zdravko Lovrić prikuplja mlince

Foto: HTV / HRT

Kolekcionar Zdravko Lovrić iz Vinkovaca godinama skuplja mlinove za mljevenje kave i zavidnu već kolekciju ima u svojem domu. Svaki mlin ima svoju osobnu iskaznicu gdje piše podrijetlo, godina proizvodnje, duljina, širina, visina. Većinu je kupio na buvljacima,neke je dobio na poklon a dio sam pronašao. Iako je strastveni kavopija iz nijednog mlina nije kavu popio jer svoje raritete brižno čuva na policama.


Šest kilograma težak stogodišnjak samljeo je u svojoj prošlosti tisuće zrna kave. 

- Sto i dvanaest godina, a on radi kao da je napravljen jučer. Tko ga je radio i kako ga je radio možda neću nikada saznati, ali to mi je jedan od top tri!, kaže Lovrić.

U Zdravkovoj zavidnoj kolekciji blista 67 starih mlinova za kavu. 

- I nitko ih nema, pretpostavljam, kao ja u Vinkovcima koliko znam, a za dalje nisam siguran, dodaje Lovrić.

Kupovao ih je i dobivao na dar. Kao bagerist u Rajevu Selu nakon poplave iz blata je iskopao jedan biser.

- Mislio sam da je tabakera za cigarete, a ispostavilo se da je Trumpov mlin za kavu proizvodnja 1930-ih i koristili su ga njemački oficiri za vrijeme Drugog svjetskog rata, priča Lovrić.

Svaki novi mlin novi je izazov. Rastavi ga do najmanjega dijela, očisti i sastavi.

- Ribolov me ne privlači, lov me ne privlači, kafići me ne privlače, onda ovo mi je super psihoterapija, rekao je Lovrić.

Ovakve ručne mlinove za kavu nekada je imalo svako kućanstvo. 

- Isprži kavu u ovim šišovima, kako se to prije zvalo, pa je samelji, pa onda dok voda vrije vri, ga vrti, vrti mlinove.

Iako svi rade, ni iz jednoga još nije popio kavu. Kada ih sredi idu na policu i nisu za prodaju.

- Meni je drago kad netko dođe pa vidi kolekciju, pa se divi, pa gleda, pa pita. Meni to više vrijedi nego da ja kažem da oni vrijede toliko para, kazao je Lovrić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!