Nedostaje spasilaca na kvarnerskim plažama

09.07.2022.

07:00

Autor: Ivana Perić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Traže se spasioci na kvarnerskim plažama

Traže se spasioci na kvarnerskim plažama

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Nedostatak sezonske radne snage na Jadranu prisutan je i kod spasilaca. Zainteresiranost za taj je posao ove godine manja nego lani. Za ovu je sezonu je tečaj završilo samo osam kandidata i na plažama diljem Primorsko-goranske županije trenutno ih je 37, no potreba za njihovim uslugama znatno je veća.

Nensi već šesto ljeto radi kao spasilac na riječkim plažama. Svaki je dan na Kostanju i s kupačima je kroz godine već postala prijateljica.

- Čini mi se to dosta human posao tako da sam se odlučila da bi voljela pomagati ljudima, rekla je Nensi Jakobović, spasilac.

Od velike je pomoći i Deanu i njegovoj osobnoj asistentici Snježani. Svaki su dan na kupanju, a Nensi je tu za sve što zatreba.

- Pomažu nam i donesu stvari ovdje, uvijek su spremni za pomoć, mislim da je to velika velika stvar, istaknula je Snježana Damjanović, osobna asistentica.

Nensi je spasilački zanat ispekla na Diznijevom otoku pa joj nije bilo teško zadovoljiti preduvjete za polaganje tečaja.
kaže Ivan Uravić, Hrvatski Crveni križ.

I tada pristupaju tečaju koji traje sedam dana i nije nimalo lak.

- Na tečaju budući spasioci prolaze tri sastavnice, sastavnicu spašavanja, pružanja prve pomoći i sastavnicu osnova ekologije i zaštite priobalja, dodaje Uravić.

Ove je godine osam novih spasilaca završilo tečaj i trenutačno ih je na kvarnerskim plažama 37. No, potrebe su znatno veće pa Crveni križ poziva sve da se prijave na tečaj i postanu spasioci na jednoj od 22 riječke plaže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!