Nekoć je sušena riba bila potreba, danas je vrhunska delicija

24.12.2021.

20:32

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/B.A./HRT

Krčkala se i danas sušena riba u murterskim ribarskim kućama

Krčkala se i danas sušena riba u murterskim ribarskim kućama

Foto: Dnevnik / HRT

Badnji je dan u novije doba nezamisliv bez bakalara. No davno prije njega na Murteru se za Badnjak spremala - jadranska sušena riba. Sav višak ulova jedino se osušen i mogao sačuvati. Krčkala se i danas sušena riba u murterskim ribarskim kućama.

Tek izvučena iz mora, jadranska - domaća. Osušena, konkurencija je nordijskom bakalaru. Opasna: reći će u Murteru!


- Ovako se veže i onda neka pleše bura, pokazuje nam Pere Turčinov.


Konzerviranjem ribe po starinski rijetko tko se još bavi. I to samo za kućnu upotrebu. Nažalost! - kazuju stariji. No podsjećaju - nekoć se dalmatinska sušena delikatesa prodavala i u prekomorskim ribarnicama.


- Znali su ljudi reći da se prodavala anche u Veneciji, kaže Ive Šikić Bažokić.


Badnjak u Murteru miriše na ribu, Oduvijek. Nekoć je "bokun" u loncu odavao financijsko stanje obitelji.


- Bakalar su jele samo imućnije kuće. Samo naviganti, kažu Pere i Ive.


A recepata za sušenu ribu ima koliko u "mistu" ima kuhara. Svaka kuća ima svoj!


- Ulje, kapula, krumpir, riba, začini, voda i onda se sve to promiješa, kaže Dino Juraga.


Ima tomu davno, koristili su se otočani ribom umjesto novca. Nosili bi je u zaleđe i trgovali.


- I mijenjali bi. Ono bi njima davali suhu ribu, a ovi pšenicu, kukuruz, kaže Dino.


Svoj proizvod domaći preporučuju gladnima, gurmanima i znatiželjnima. Jamče: pogriješiti neće.


Nekoć je sušena riba bila potreba. Danas je vrhunska delicija. Mirisna senzacija za uvod u blagdane! 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!