17:29 / 26.01.2021.

Autor: Ivana Perić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Nema predaha za Zimsku službu

Zimska služba na cesti

Zimska služba na cesti

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vrijeme se danas u Gorskom kotaru smirilo. Snijeg je prestao padati, a temperatura je i dalje ispod nule. No za Zimsku službu odmora nema, u što se uvjerila i ekipa HRT-a. 

Kava, kratak dogovor i odmah na cestu. I tako već cijelo desetljeće. Goran je profesionalni vozač i uvijek bi, kaže, ispred svih vozila izabrao ralicu. 

- Ovaj posao je vrlo dinamičan. Svaki dan nosi neka nova iskustva, rad je konstantno u smjenama, govori Goran Legović, vozač ralice. 

No i to se nekad ne gleda. Kada padne gust snijeg, raličari se ne odmaraju. 

- Prilikom padanja snijega radimo od 0 do 24, ralice su stalno na cesti, čistimo snijeg, posipavamo dionicu da se ne zaledi, dodaje Legović. 

I mnoge druge poslove na cesti i uz nju. Nekoliko kilometara dalje, druga ekipa. 

- Ja sam ophodar na autocesti, kolega je cestar. Nakon snijega vršimo čišćenje, popravak prometnih znakova i sve što je potrebno, ističe Branimir Frančišković, ophodar.

- Dan u Zimskoj službi izgleda onako kako nam vrijeme taj dan predodredi. Imamo stupnjeve pripravnosti od 1. do 4., od pripravnosti do preventivnog djelovanja do čišćenja snijega kad su ekstremni uvjeti na autocesti, govori Valentin Crljenko, voditelj TJ-a delnice. 

Branimir ovaj posao radi gotovo dva desetljeća. Vrijeme se itekako poigravalo s njim. 

- 2003. godine do danas doživjeli smo ga i u 5,6, i 9. 10 mjesecu tako da je Gorski kotar nepredvidiv, govori Frančišković.

Poput neodgovornih vozača koji ne poštujući zimske uvjete stvaraju probleme na cesti. I ometaju nesmetano čišćenje. A znaju reći, snijeg ih je iznenadio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!