Nenad Vrbanec, europski prvak u džudu za osobe s Downovim sindromom

17.09.2023.

07:00

Autor: Jasmina Grbavec/R.S./Regionalni dnevnik/HRT

Ono u čemu ne kaskamo su sportski uspjesi, koje postižu i sportaši s invaliditetom. Hrvatska odnedavno ima europskog prvaka u džudu za osobe s Downovim sindromom. 33-godišnji Nenad Vrbanec prije tjedan dana vratio se iz Padove. Osvojio je zlato u kategoriji do 90 kilograma.


S osmijehom na licu Nenad nam je pokazao svojih 99 medalja. No onu najdražu zlatnoga sjaja nije skidao s vrata. U borbama koje su bile teške i zahtjevne uspio je nadvladati Portugalca s kojim se dosad već dvaput borio. 

- Protivnik je bio onak nabrijan i nisam ga mogao nikako savladati i kako mi je dao nogu onda sam mu dao kontru, za HRT Regionalni dnevnik objasnio je Nenad Vrbanec, europski prvak u džudu do 90 kg za osobe s Downovim sindromom. 

Europski prvak 


O tome kakav je osjećaj biti europski prvak, kaže:


- Sretan, moćan i jak, kazao je Nenad. 


I više nego ponosni su njegovi roditelji Biserka i Ivan, bez čije podrške ne bi bilo tih rezultata.

- Gledala sam dosta puta dok se on borio, ali ovo je bilo, ja nikad nisam navijala tako kak sam sad navijala, opisala je Biserka Vrbanec, Nenadova majka. 

- Ja sam ponosna na njega od prvoga dana kad se on počeo baviti sa sportom, ali sada sam preponosna, dodala je. 

- Hrabrost ili je to jakost, ljubav. Meni je najbitniji onaj zagrljaj svako jutro i večer, istaknuo je Ivan Vrbanec, Nenadov otac. 

Razni sportovi


Okušao se Neno u raznim sportovima od plivanja, nogometa, kuglanja do pikada. No najviše uspjeha postigao je upravo u džudu.


S Filipom trenira posljednje četiri godine. Razlike u intenzitetu treninga njega i ostalih džudaša nema.


- On zapravo uživa u tome i Nenad nikada nije rekao ne mogu i uvijek odradi sve vježbe do kraja, tako da je upornost vrlina koja ga krasi, rekao je Filip Šeketa, Nenadov trener.


Sljedeće natjecanje bit će u Antaliji. A mi mu želimo da se kući vrati s jubilarnom stotom medaljom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!