12:22 / 28.12.2020.

Autor: Ana Barišin/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Neobična papirnata instalacija u osječkoj Tvrđi

-

-

Foto: - / -

U osječkoj Tvrđi Gradske galerije Osijek nastavljaju s promicanjem suvremenih umjetničkih praksi, a jedna od takvih je i projekt mladog Đakovčanina Josipa Brandisa 'Paperpolis'.
U osječkoj Tvrđi Gradske galerije Osijek nastavljaju s promicanjem suvremenih umjetničkih praksi, a jedna od takvih je i projekt mladog Đakovčanina Josipa Brandisa 'Paperpolis'.

Prostorna instalacija promjenljivih dimenzija u simbolici je spojila gradove i ljude. Kroz ovaj spoj, suvremena umjetnost ima priliku širiti krug svoje publike sve do polovine siječnja iduće godine.

Brandisova ideja o gradu od papira dugo je čekala na svoju realizaciju. Još za vrijeme studija, njegov je prijatelj kupio stroj za uvezivanje papira, a on je noćima bušio rupice na njemu i tako je nastalo prvih pola kvadrata ove instalacije koju je poslije nazvao 'Paperpolis'.

- Tada sam istraživao Budimpeštu i u svom tadašnjem ateljeu slagao ono što sam vidio u gradu, odnosno mali dio Budimpešte od tih zgrada koje su napravljene od papira, objašnjava autor instalacije Josip Brandis.

Od početnih pola, danas se 'Paperpolis' proširio na 50 kvadrata Galerije Waldinger, a za konstrukciju je utrošeno oko 7000 komada papira.

Nadahnut Budimpeštom, svoj je 'Paperpolis' proširio s još nekoliko susjednih gradova: Zapravo, to je jedan imaginaropolis. Svaki moj pomagač, odnosno svi koji su pomagali u realizaciji ove prostorne instalacije, radili su svoj imaginarni grad, dodaje Brandis.

Nalik kuli od karata, Brandisov grad, metaforički progovara o težini i, svojevrsnoj, ograničenosti ljudskog postojanja.

- Brandis je odlučio prikazati upravo tu krkhost grada budući da je i on boraveći u Budimpešti osjetio da taj jedan veliki grad može svojom simbolikom i svojom ambijentalnošću izazvati stanovitu nelagodu, komentira kustos Igor Loinjak.

Ova papirnata civilizacijska tvorevina posjetiteljima je dostupna do 24. siječnja, a nakon toga ostaje samo uspomena na krhak, lomljiv i, uskoro, nepostojeći grad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!