Neretvanski lađari od Metkovića do Kotora

09.06.2021.

18:17

Autor: Pero Štrbe/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Lađari

Lađari

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Neretvanski lađari s Maratona lađa krenuli su u lađi na put dug 280 kilometra - od Metkovića do Kotora. Naporan put trajat će četiri dana, a u neretvanskoj lađi smjenivat će se dvije ekipe Svetoga Ilije iz Metkovića i jedna HRM-a.


Zajednička snimka, blagoslov i ulazak u lađu. Dvije lađarske posade ekipe Svetoga Ilije iz Metkovića spremne su za put dug 280 kilometara - od Metkovića do Kotora.

- Motiv nam je trening, nekakva vrst zavjeta i pokušati nešto što još nije pokušano, govori Ante Mijić, lađarska ekipa Sveti Ilija Metković.

- I u ekipi svetoga Ilije isto ima pripadnika koji pripadaju HRM i sigurno da poznaju more, a mislim da i Neretva i more će nam bit jednako, naglašava skupnik Đani Sršen, lađarska ekipa HRM-a.

Put je podijeljen u četiri etape- prva je do Korčule.

U Korčuli imamo večer ansambla Ivana Gorana Kovačića i neretvanske lađe. Drugi dana dan idemo iz Korčule u Slano. Iz Slanog idemo prema Dubrovniku. U Dubrovniku stajemo u gradsku luku, primit će nas župan Nikola Dobroslavić . Iza toga idemo u Cavtat zadnji dana iz Cavtata krećemo preko teritorijalnog mora u Koto, govori Đani Sršen, predsjednik Udruge lađara Sveti Ilija Metković.

Bit će to turistička promidžba cijele neretvanske doline.

- Svi znamo da je neretvanska lađa zapravo naše tradicionalno plovilo kojim naši hrabri lađari promiču ime Neretve po cijelom svijetu, govori Magdalena Majdar Ujdur,direktorica Ureda TZ Metković.

Pratnju i logistiku lađarima je osigurala Hrvatska ratna mornarica. 

A za dobru zabavu i kulturnu promidžbu tijekom cijeloga puta i na odredištu pobrinut će se sisački ansambl Ivana Gorana Kovačića. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!