07:00 / 05.03.2021.

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/HRT

Nesvakidašnja priča: Krava Jasna otelila tri zdrava telića

Vraneševci: Krava Jasna otelila tri zdrava telića

Vraneševci: Krava Jasna otelila tri zdrava telića

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nesvakidašnja priča iz Vraneševaca - malog mjesta na istoku Virovitičko-podravske županije. Na imanju Zlate Uglješića prije četiri dana krava Jasna otelila je tri zdrava telića. Slučajevi poput ovoga događaju se jednom u 100 tisuća teljenja.

Krava Jasna osjemenjena je umjetnim putem, ipak ovako nešto nitko nije očekivao niti je zabilježeno u čađavačkom kraju. Prilikom zahtjevnog telenja gazdi su pomagala i dva sina s kojima živi na gospodarstvu, jer sam kaže ne bi uspio spasiti svu telad.

- Oni su se svi strčali. Digli smo prvo tele u zrak i masirali ga da iziđe iz njega sva neka tekućina koju je uvukao u sebe. Dvoje ostalih bili su normalno telenje, kaže Zlato Uglješić, Vraneševci.

Kako bi se jednako razvijali, male teliće rano ujutro i navečer hrane na dudu.

- Stalno je strepnja dok ideš napajati. Moraš dobro pazit da se ne presisaju jer ipak su oni mali. Dvije litre popiju ne smiju puno više, kaže sin Milenko Uglješić.

No ovdje sretnoj priči nije kraj jer isti bik osjemenio je i kravu Violetu koja je otelila dva zdrava telića.

Na imanju zapošljavaju sedam djelatnika koji se brinu o 90 grla, od čega je 50 muznih krava. Zajedno se bave stočarstvom i ratarstvom, a priliku za opstanak i dalje vide u Vraneševcima mjestu sa svega 120 stanovnika. Brine ih nedostatak kvalitetne zemlje za ishranu stoke zbog čega ne planiraju povećanje muznih grla, no ipak…

- Tov junadi ćemo proširiti na nekih 70, 80 komada. Otac i ja, pošto su to dva gospodarstva, zajedno ćemo to proširiti da se malo rasteretimo sa još jednim radnikom. Sve nam ovisi o dodjeli državne zemlje hoćemo li dobiti. Ako ne dobijemo ostajemo na tome gdje jesmo, kaže sin Nemanja Uglješić.

Nadaju se još kojem iznenađenju poput ova tri telića, a tko zna možda ih posluži sreća pa se u budućnosti na njihovu imanju otele i četvorke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!