16:48 / 23.01.2021.

Autor: Pero Štrbe/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Neubrani plodovi za sokove i džemove

-

-

Foto: - / -

Nakon svake berbe mandarina, pa i ostalog voća - u voćnjacima ostane mnogo neubranih plodova. Svojom kvalitetom takvo voće nimalo ne zaostaje za onima iz trgovačkih centara ili tržnica, ali zbog hrapave kore ili veličine ne plasiraju se na tržište. U neretvanskoj dolini takvi se plodovi posljednjih godina sve više beru i prerađuju u sokove i džemove.

Mandarine, limuni i klementine ispred pogona za preradu voća u Pločama nisu za tržište. Naime, zbog veličine, hrapave kore i oštećenja nastalih trenjem o grane ili druge plodove ne mogu proći kalibrator koji je preduvjet za daljnji plasman. 


- Za potrebe soka ona je vrhunska, znači isto kao da je prve klase klementina, naglašava Ivan Jelčić, vlasnik pogona za preradu voća i povrća.


U malom obiteljskom pogonu Ivan proizvodi sokove od mandarina, klementina  šipka, aronije i to na prirodan način - tiještenjem.


Iz filtera se iscijeđena tekućina crpi u drugu bačvu i kad se u njoj odvoje eterična ulja prebacuje se u sljedeću u kojoj se pasterizira. a kad se ohladi,  pretače se u staklene boce.


- Kupci sve više i više kupuju prirodne proizvode . Ljudi kad probaju naš proizvod, oni nam se vrate, govori Jelčić.


15 kilometara  južnije, u Opuzenu, Josip Tutavac, poznatiji kao Guc, upravo je završio proizvodnju za ovu sezonu.


- Sokovi se pune u male boce od dva deci, za ugostiteljske objekte, a u litarsku ambalažu plasiramo u trgovačke lance, ističe Josip Tutavac, vlasnik pogona za preradu voća i povrća.


Ove godine u Neretvanskoj dolini u sok je prerađeno 400 tona voća, i to plodova od kojih bi vjerojatno jedan dio ostao na stablu ili se, pak, morao zbrinuti na neki drugi način.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!