Nino Tesla darovao krv po 110. put

06.02.2023.

20:30

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/HRT/A.S.

Nino Tesla daruje krv po 110. put

Nino Tesla daruje krv po 110. put

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Krvi nikad dosta, ističu u šibenskom Crvenom križu. Stoga učestalo pozivaju sugrađane da daruju dragocjenu tekućinu. Inače, u šibenskoj darivateljskoj bazi više je od dvije tisuće osoba. Danas je organizirana još jedna uspješna akcija, a među darivateljima sve je više mladih.

Darovati ozdravljenje i život je neopisiv osjećaj, tvrde darivatelji krvi. Nino Tesla daruje krv po 110. put.  

Dok god ima "liječničku garanciju" da krv može dati, darivat će je, a kad prijeđe 65 godina, Društvo će mu se morati zahvaliti. 

- Iz jedne doze se mogu spasiti tri života, ali ja sam prezadovoljan ako spasim i jedan život, rekao je Tesla. 

Nije samo darivatelj nego i promicatelj darivanja dragocjene tekućine. Krv je lijek, a proizvesti ga može jedino: čovjek.

- Meni ne može naškoditi, nekome će pomoći. Ne osjeti se ni igla, niti išta, Grgo Copić, dobrovoljni darivatelj krvi. 

Šezdeset posto ljudi barem jedanput u životu trebat će krv ili krvni pripravak, a spremi se na godinu u "banku krvi": šibenskih 1800 doza.

- To je blago svake države koja ima darivatelje krvi, znači dobrovoljne davatelje krvi. Tu je negdje kod nas na cijelu Hrvatsku, negdje oko četiri posto, kazala je Lina Gregov, voditeljica zdravstvene djelatnosti Gradskog društva Crvenog križa Šibenik. 

Bez darivatelja "stao" bi operativni program. Trpjeli bi i onkološki i hematološki pacijenti. U šibenskoj bolnici kažu: situacija je zadovoljavajuća. Zaliha trenutačno ima.

- To nisu neke velike zalihe nego zalihe koje pokrivaju naše potrebe. Krv treba čekati pacijenta, dakle naš frižider mora sadržavati dovoljnu količinu krvi i krvnih pripravaka, izjavila je dr. med Ivana Skorić, Odjel transfuzijske medicine Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

 - Ja sam krvna grupa 0+, mogu donirati svima, a primam samo 0, kazao Tesla. 

Organizirane, za život važne akcije u Šibeniku se provode od 1976. godine. 

- Dosad sam darovao 113 puta krv to je prije svega humanitarna stvar. Kad dam krv osjećam da sam nekome možda spasio život. Osjećam se i fizički fantastično, poručio je Zlatko Plenča, dobrovoljni darivatelj krvi.

Kažu darivatelji: darujući krv, darujete život! U njihovu ste obitelj dobrodošli!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!