12:56 / 19.01.2021.

Autor: Sani Lukić/Dnevnik/HRT

Njuške koje imaju snagu 25 ljudi na terenu

-

-

Foto: - / -

Strpljivo ih vlasnici uvježbavaju za katastrofe nadajući se da nikada neće doista trebati.
Među prvima koji su uskočili u pomoć na potresom stradalim područjima Banovine bila je Hrvatska gorska služba spašavanja sa svojim potražnim psima. Uz preživjele nažalost su pod ruševinama pronašli i tijela poginulih, no u potresima ovakvih razmjera pokazali su nezamjenjivima a njihovo školovanje je dugotrajno.

Strpljivo ih vlasnici uvježbavaju za  katastrofe nadajući se da nikada neće doista trebati. No, kad je do toga došlo pokazali su da se izvrsno snalaze u najvažnijem - traganju za ljudima.

➡️ Draco, potražni pas HGSS-a, pronašao nestalu osobu
➡️ HGSS-ovce napustio potražni pas Beta: "Hvala ti, njuškice"
➡️ Potresi, najnovije informacije

Border collie Adi HGSS-ovca i rendžera Parka prirode Papuk Stjepana Gala pronašao je tijelo orguljaša pod ruševinama crkve u Žažini. Po lajanju je Stjepan znao da nažalost nije živ. Pas je jako emotivan i kad nađe živu osobu, veseo je, a kad nađe mrtvu osobu, laje i pomalo reži. To znači, objašnjava Stjepan - da je tužan. Razlika je velika. 

Potražni pas na zahjevnim terenima zamjenjuje čak 25 ljudi, a član orahovačkog HGSS-a je i Boni. Proces treninga je, kaže voditelj stanice HGSS-a Orahovica Ivica Kašuba, jako dug. Traži puno slobodnog vremena i puno košta. Pas može izaći na licenciranje tek sa godinu i osam mjeseci, dodaje.

I kad nema izvanrednih situacija Adi stalno pomaže. Pronalašao je dosta nestalih osoba i grobove iz Domovinskog rata, kaže Stjepan Gal. Dodaje da se radi o grobovima starim od 10 pa i do 300 godina. I kad uspješno završe svoje poslove ovi su psi stalno privrženi ljubimci svojih vlasnika s kojima žive.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!